Anton på KitchenTime: Lagret löser vårt moment 22

"En stor effektivitetsvinst", enligt KitchenTimes medgrundare Anton Malmberg.

Igår stod det klart att KitchenTime blir den senaste svenska e-handlaren att omfamna robotlagret Autostore. I sommar flyttar företaget till sitt nya lager i Eskilstuna. Företagets grundare Joel Falck och Anton Malmberg berättar nu för Ehandel.se att KitchenTime även tittade på andra lösningar, men att AutoStore var det alternativ som var både mest prisvärt och mest effektivt.

Ett annat alternativ hade varit att på traditionellt sätt flytta till en egen lagerbyggnad, men det har - som många e-handlare är väl medvetna om - nackdelen att det är svårt att veta hur stor yta man ska satsa på. KitchenTime växer snabbt, och många hyresvärdar vill teckna avtal på 3-5 år. 

Annons

- Det blir ett moment 22 för hade vi valt en lokal som är tillräckligt stor för att växa i så hade vi inte haft råd. Autostore ger en helt annan skalbarhet ytmässigt, säger Anton Malmberg, vice VD på KitchenTime.

Eftersom KitchenTimes nya robotlager byggs på höjden och dessutom tar bort behovet av gångar uppskattar Anton Malmberg att det kommer att innebära en ytbesparing på 70 procent.

Hade behövt 4-5 gånger så stor yta

Han tror att fler i branschen hade tjänat på att titta på någon form av automatiserad lagerlösning.

- Många gånger är det större e-handlare som gör den här typen av investeringar och jag tycker att det är roligt att visa att det går att göra i ett tidigare skede.

Med det nya lageravtalet följer att KitchenTime har tecknat ett avtal om att hyra 5 000 kvadratmeter lageryta av Sportamore i Eskilstuna logistikpark.

Då har ni ju ändå fått bestämma er för en viss lageryta?

- Jo, men med vår tillväxttakt hade vi annars behövt en lageryta som hade varit 4-5 gånger så stor och vi hade aldrig fått ihop de kalkylerna. Så vi ser det som en stor fördel att vi kan ta på en kostym som står i proportion till vår tillväxt.

Vad tänker ni om att flytta till Eskilstuna då?

Annons

- Vi kommer att flytta in i en helt ny logistikfastighet och det är jätteroligt att vara med från starten. Sen har Eskilstuna ett väldigt bra logistikläge, och ligger dessutom inte alltför långt från Uppsala där vi har vårt huvudkontor. Så för oss är det här ett bra alternativ, säger Anton Malmberg.

"En stor effektivitetsvinst"

I samband med att KitchenTime flyttar till det nya lagret rekryterar företaget även Erik Andrén från Mathem som ny logistikchef. Dessutom behövs omkring 20 nya medarbetare till lagret. Anton Malmberg uppskattar att det istället hade behövts 40-50 personer om det inte vore för robotlagret.

- Så det är en kraftig besparing och en stor effektivitetsvinst, säger han.

Var tror du att ni landar i omsättning för 2017?

- Vi har en fortsatt hög tillväxttakt men nämner inga specifika siffror. Hittills har vi dubblat varje år. Det blir svårare nu men planen är att vi ska fortsätta att växa.

Annons