Babyshop nästa e-handlare att omfamna robotlager

Efter att Lekmer tagit steget till robotlager följer nu Babyshop efter, men med en annan variant.

Babyshop har lagt 50 miljoner på att automatisera sitt nya lager i Jönköping. Ett lager där robotar kommer göra en stor del av jobbet och där man hoppas kunna hantera bolagets starka tillväxt och förstås växa ytterligare.

- Det är egentligen två stora nyheter. Dels bygger vi tillsammans med en samarbetspartner ett helt nytt lager som i etapp ett är 20 000 kvadratmeter men som kan bli 40 000 när det är fullt utbyggt och samtidigt bygger vi en stor automationsanläggning inne i det lagret, säger Marcus Tagesson, VD och grundare av Babyshop.

Annons
Annons

Precis som många framgångsrika e-handlare har man tidigare snabbt vuxit ur sina lager. Denna gång ska man dock bygga för framtiden.

- Varje gång vi flyttat till ett nytt lager så har vi växt ut ur det inom 12-24 månader, nu bygger vi för att kunna stanna länge, säger Marcus Tagesson.

Vad är det för variant på robotlagret?

- Vi har valt att investera i en Autostore. Det är ett system som passar oss mycket bra och kommer öka effektiviteten på processerna med upp till fyra gånger för oss.

AutoStore är samma typ av robotlager som Komplett framgångsrikt använder i Sandefjord i Norge. Skillnaden mellan detta och exempelvis Lekmers nya robotlager, och Amazons, är att AutoStore kan utnyttja höjden mycket bättre även om det blir visst avkall på flexibiliteten.

LÄS ÄVEN: Ehandel.se har besökt Kompletts automatiska robotlager

Lekmers variant går ut på att hyllorna själva kör fram till plockaren medan AutoStore jobbar med backar som plockas fram av robotarna.

Är ni inte oroliga efter Lekmers lagerproblem efter att de skaffat robotar?

Annons
Annons

- Jag har ingen insikt i hur deras flytt eller system fungerar men vi är inte oroliga. Vi har arbetat stenhårt med förarbetet under de senaste 12 månaderna där vi gått igenom samtliga beståndsdelar för ett lyckat projekt. Vi arbetar väldigt nära våra samarbetspartners och har en god plan för hur projektet ska fortlöpa för att vi ska få ut full effektivitet.

När börjar ni flytta in och hur kommer flytten gå till?

- Vi börjar bygga själva automationsanläggningen i vårt nya lager redan i slutet av juni. Då det nya lagret ligger nära vårt befintliga så kommer inflyttning att ske stegvis, vilket sänker risken i projektet dramatiskt, vi börjar med sortimentet på AlexandAlexa.com och i steg två flyttar vi in Babyshop.com. Hela flytten och full drift ska vara klart i oktober.

Marcus Tagesson är övertygad om att Bayshop med det nya lagret kommer kunna leverera riktigt snabbt med hög kvalité och samtidigt med lönsamhet.


En skiss på hur det nya lagret kommer se ut

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!