Beslutet: E-handlare måste sälja till hela EU

Lagändring kan få stora konsekvenser för e-handlarna.

Trots alla problem det kan medföra för e-handlare, kommer företag som säljer på nätet inom kort att vara tvungna att sälja till konsumenter i hela EU. Det står klart sedan EU-parlamentet röstat igenom ett förbud mot så kallad geo-blocking inom e-handeln. Det blir alltså olagligt att blockera personer från att handla beroende på vilket land de bor i, ett upplägg som ska vara vanligt förekommande i dag. 

LÄS ÄVEN: Nya momsregler i EU - e-handlare betalar bara i hemlandet

Annons

557 röster mot 89

Med 557 röster för och 89 emot, fanns det bland de parlamentariker som deltog i omröstningen i Strasbourg i går kväll uppenbarligen en klar majoritet för att förbjuda geo-blocking. Och för EU:s konsumenter, som alltså inte längre kommer att stängas ute från att handla varor och tjänster från e-handlare i andra EU-länder, är förstås beslutet om geo-blocking goda nyheter.

LÄS ÄVEN: Ministerns löfte: "Möjligt att ta olika priser i olika länder"

Enligt flera europeiska medier innebär resultatet av omröstningen att konsumenterna inte längre kommer att behöva betala några extra avgifter, eller dirigeras om till andra sajter, när de vill handla från en sajt i ett annat EU-land.

Inget krav på frakt till alla

Det ska dock inte finnas något krav på e-handlare att leverera till alla EU-länder, så exakt hur e-handeln inom Europa ska gå till återstår att se. Enligt uppgift ska den nya lagen främst röra handeln med varor, men även en del tjänster ingår. Det kan till exempel handla om näbaserade tjänster som webbhotell, eller om underhållningstjänster som exempelvis konsertbiljetter. 

Den europeiska e-handelsorganisationen EMOTA har länge varnat för att förbjuda geo-blocking, helt enkelt eftersom det enligt dem fortfarande är oklart hur e-handlarna ska få ett sådant system att fungera i verkligheten.

LÄS ÄVEN: "Vissa förslag är ren galenskap"

De nya reglerna ska, enligt Europaparlamentets hemsida, börja gälla under 2018. 

Annons
Annons