”Blygsam” utveckling för fysisk handel – ökade med 2%

E-handeln förväntas ta större andelar av detaljhandelns totala tillväxt, enligt HUI Research.

Trots att de flesta av Sveriges 290 kommuner ska ha ökat sin detaljhandelsomsättning under 2016, ökade den fysiska handeln med endast två procent förra året. Det framkommer i en ny rapport av HUI Research, som också meddelar att den fysiska detaljhandeln omsatte 655 miljarder kronor under 2016.

- År 2016 blev därmed ett förhållandevis blygsamt år för fysisk handel. Trots det blev tillväxten stabil runt om i landet då 222 av Sveriges 290 kommuner ökade sin detaljhandelsomsättning under år 2016. 32 kommuner uppvisade oförändrad omsättning och 36 kommuner uppvisade en negativ omsättningsutveckling år 2016, skriver HUI i ett pressmeddelande.

Annons

Berodde inte på vädret

Att försäljningen var “blygsam” går hand i hand med de siffror som Svensk Handel och HUI Research presenterade alldeles nyligen, och som visade på svag detaljhandelsförsäljning under sommaren. I samband med det slog Svensk Handel fast att det knappast var dåligt sommarväder som låg bakom säljtappet.

- Det går inte att skylla på det. Det har inte varit dåligt väder i sju år, sade Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, till DN.

E-handeln väntas nå 68 miljarder i år

Då är det troligen betydligt mer sannolikt att det är den växande e-handeln som påverkar hur butiksförsäljningen går runt om i landet. I HUI:s pressmeddelande konstateras det att “e-handeln väntas ta större andelar av detaljhandelns totala tillväxt framöver”. Enligt HUI förväntas svensk e-handel i år växa med 17 procent, vilket i så fall skulle innebära att den vid årets slut har nått en omsättning på 68 miljarder kronor.

Stockholm är den kommun i Sverige där detaljhandeln omsätter mest - 70 miljarder kronor - och landets tio största kommuner står tillsammans för en tredjedel av landets detaljhandelsförsäljning. 

Annons