Butiker flyr köpcentrum – ägarna förnekar ekonomiska problem

Inte e-handelskonkurrensen som ligger bakom att hela gallerian kan göras om till outlet-centrum, enligt chefen.

Vi har länge rapporterat om den så kallade köpcentrumdöden, som redan är ett faktum på andra sidan Atlanten och även har börjat märkas här hemma. Det hela går ut på att allt färre konsumenter väljer att lägga några timmar av sin lediga tid på att strosa runt på ett köpcentrum, när de lika gärna kan handla varorna hemma vid datorn.

Både kedjor och lokala butiker lägger ner

En aktör som under en tid har haft svårt att locka folk till butikerna är köpcentrumet Familia, beläget i den nordvästskånska orten Hyllinge, utanför Helsingborg. Under våren har lokaltidningen HD-Sydsvenskan bland annat rapporterat om att köpcentrumet kan komma att göras om till ett outlet-centrum. Nyligen framkom dock att ännu fler butiker redan lämnat eller är på väg att stänga igen i köpcentret.

Annons

Tidigare har Lindex, Intersport, Cubus och Dressman beslutat sig för att lägga ner sina butiker i centrumet och nu har även KappAhl, klädbutiken Bigbox samt en lokal skoaffär beslutat sig för att gå samma väg och har just nu utförsäljning.

"Tror snarare på samverkan"

Familia ägs av den norska fastighetskoncernen Olav Thon Gruppen AS och enligt koncernens köpcentrumchef, Martin Klinteberg, så har den växande e-handeln betydelse för handeln i allmänhet. Däremot förnekar han att det skulle vara e-handeln som ligger bakom att butikerna nu flyr från Familia.

- E-handeln har inget att göra med vårt planerade projekt men självklart bör väl alla inom retail titta på hur man, i framtiden, eventuellt möter den allt större konkurrensen från näthandeln. Men här tror vi snarare på samverkan då e-handeln står inför sina olika utmaningar, skriver Martin Klintberg till Ehandel.se. 

"Kommer aldrig att gå i konkurs"

Däremot förnekar han att köpcentrumet som sådant skulle ha några ekonomiska problem eller vara hotat av konkurs.

- Familia har inte gått i konkurs och kommer heller aldrig att göra så! Vi ägs av Thon Property som inte har några större likviditetsproblem. Familia har aldrig haft några ekonomiska problem men vill man få köpcentrumet att ”lyfta” så är det rätt naturligt att man försöker hitta en mer spännande och stabil väg att gå med tanke på den tuffa konkurrens som råder i bland annat Skåne, med flertalet köpcentrum.

Och vad gäller planerna på att göra om hela köpcentrumet till en ett centrum för outletbutiker, så väntas mer information komma framöver.

- Vad avser framtiden så hoppas vi kunna kommunicera våra planer för centrumet inom en snar framtid.

Annons
Annons