Annons

Då går gränsen för säker leverans före jul E-handelstiden börjar rinna ut

Vi avslöjar: Då går gränsen för säker leverans före jul

2017-12-14 09:22

PostNord, DHL och DB Schenker ger besked om sista julveckan.

De flesta e-handlare vill förstås kunna säga till sina kunder att det går utmärkt att beställa till och med den 22:a, och kanske till och med den 23:e, december och ändå få sin leverans i tid till julafton, som i år infaller på en söndag. Men om något verkar lite för bra för att vara sant så är det förmodligen det också.

"Skulle inte rekommendera torsdagen"

Vi tog kontakt med PostNord, DHL och DB Schenker, som enligt Ehandelsindex är de fraktleverantörer som har flest anslutna e-handlare. Var inte för våghalsiga med vad ni lovar kunderna, var det samlade beskedet.

- Vi har i år inte gått ut med något datum till våra kunder. Anledningen till det är att leveranstiden varierar beroende på vart i landet man bor. Till största delen av landet är leveranstiden en dag och då räcker det ju att vi har försändelsen på torsdagen. Men vissa delar och då främst i norra Sverige har en något längre ledtid och då behöver vi kollit tidigare, skriver Björn Hellman, produktspecialist på Schenker, i ett mejl till Ehandel.se.
- Vi vet också att våra ombud är hårt belastade runt jul med långa köer. Därför rekommenderar vi för en så bra köpupplevelse som möjligt inte att vänta till sista sekund, fortsätter han.

Men då tolkar jag det som att det i de flesta fall går bra att beställa på torsdagen, även om det kanske inte är optimalt?

- Nja, beställa på torsdagen skulle jag inte rekommendera.

Vädret kan påverka

Björn Hellman berättar att Schenker behöver paketen under torsdagseftermiddagen för att nå ut under fredagen på de orter företaget har en dags ledtid till. När på dagen företaget hämtar upp från e-handlarna varierar, och det är därför svårt att ange exakta tider.

- Min rekommendation är att om man bor på en plats dit vi når på en dag så beställ SENAST onsdag, gärna innan, för glöm inte att även e-handlarna har mycket att göra och många paket att packa så det kan ju finnas fördröjningar även där. Såhär års kan ju dessutom även saker som väder spela in vilket ju är helt utanför vår kontroll, så bättre att vara ute i tid.

Ett liknande resonemang förs hos DHL, som inte heller vill ange något exakt datum för säker e-handelsleverans före jul.

- DHL Express vanliga transittider gäller även i jultider så det beror lite på varifrån varan ursprungligen skickas men den absoluta majoriteten av paket levereras inom 1-2 nästkommande arbetsdagar efter upphämtning. Våra transittider baseras på postnummerlogik och när man gör sin bokning så ser man leveransdatum för respektive expresstjänst, skriver Ted Söderholm, vd för DHL Express Sverige.

"Bra med julafton på en söndag"

Han försäkrar att DHL Express normalt sett har en "mycket hög leveransprecision", men att omständigheter som exempelvis vädret i värsta fall kan påverka både flygavgångar, upphämtning och distribution negativt. 

Annons
Annons

I år infaller julafton på en söndag - vad innebär det för er del?

- I vår värld är det bra med julafton på en helg, det ger oss en hel sista vecka och vi planerar för att leverera paket till dörr, ombud och paketautomater fram till och med fredagen 22 december.

Hos PostNord gäller olika datum beroende på vilken av företagets tjänster man använder. Företaget har satt ihop en lista över hur sent man kan använda sig av PostNords serviceutbud.

20 december för ombudsleverans

Som exempel gäller den 20:e december, det vill säga onsdagen före jul, som sista dag för både ombudsleverans (Mypack Collect) och hemleverans (MyPack Home). Expresspaket och “Skicka Lätt” ska däremot gå att skicka med så sent som torsdagen den 21 december.

- Vi kommer att köra både hemleveranser och leveranser till ombud och butiker den 23 december, skriver PostNords presskontakt Maria Ibsén till Ehandel.se.

PostNord, som redan har gått ut och uppmanat kunderna att hämta upp sina paket hos ombuden så snabbt som möjligt, har nu också sammanställt vad de anser att e-handlarna kan göra för att underlätta i julhandeln. Det handlar bland annat om att ge tydliga prognoser och att emballera ordentligt, samt att hantera burarna på ett korrekt sätt. 

- Var noga med att lämna igen tomma burar omedelbart enligt avtal. Burar är en kritisk resurs i högtrafik och vi kommer inte att ha möjlighet att lämna ut fler än avtalat, skriver PostNord bland annat.

LÄS ÄVEN: PostNord i akutläge: Vädjar till alla att hämta sina paket

Johanna Allhorn

Chefredaktör

Leder det dagliga arbetet med vårt redaktionella innehåll. Brinner för att hitta det senaste och hetaste inom e-handelsbranschen. Har tidigare varit reporter för flera nyhetsmedier och har erfarenhet från både dagspress och TV.

Annons
Anders Wallstedt blir ny vd för ICANIWILL - satsar globalt

Anders Wallstedt blir ny vd för ICANIWILL - satsar globalt

"Vi kommer att anställa i hög takt nu".

Annons
Annons
Sportamore låter varumärken sälja direkt via deras <nobr>e-handel</nobr>

Sportamore låter varumärken sälja direkt via deras e-handel

Adidas först ut att testa.

Skincity om släppet:

Skincity om släppet: "Högre tryck än vi hade förutspått"

Stärker nu upp inför Black Friday.

Amazons <nobr>e-handel</nobr> för företag öppnar filial i Sverige

Amazons e-handel för företag öppnar filial i Sverige

B2B-försäljningen till Sverige har ökat?

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Ebay stämmer Amazon efter att de stulit e-handlare

Ebay stämmer Amazon efter att de stulit e-handlare

Olaglig poaching av säljare på marknadplatsen.

Trump sätter stopp för den billiga Kinaposten

Trump sätter stopp för den billiga Kinaposten

Ska dra sig ur Världspostföreningen.

Batteriexperten passerar 50 miljoner i omsättning

Batteriexperten passerar 50 miljoner i omsättning

Det blir många batterier det.

1
Annons
Annons
Volkswagen ska själv sälja sina bilar direkt på nätet

Volkswagen ska själv sälja sina bilar direkt på nätet

Återförsäljare måste acceptera ny e-handel.

Skokedjans tio fysiska butiker stängs - <nobr>e-handeln</nobr> består

Skokedjans tio fysiska butiker stängs - e-handeln består

"Tillväxten i våra tre onlineaffärer är mycket stark".

Annons
Annons
Annons
Jobb på Ehandel.se

Rofa Design AB söker:

E-Commerce Manager till Rofa Design

Stadium söker:

Customer Analyst

Mapiful AB söker:

Social Media Manager

iDeal Of Sweden AB söker:

E-commerce Coordinator


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta