PostNord kräver 5 miljarder för att kunna sparka anställda

Vill att statens pengar ska finansiera uppsägningar av 3-4000 personer.

PostNords akuta kris når nu nya nivåer. Tidigare har vi bland annat kunnat berätta att företaget gick 1,5 miljarder back under förra året och att flera tusen personer på den danska sidan av företaget nu riskerar att bli av med sina jobb.

Nu rapporterar flera danska medier att företaget ska ha tiggt pengar av sina båda ägare, den svenska och den danska staten, för att kunna finansiera uppsägningarna.

Annons

Enligt uppgift ska det röra sig om så mycket som motsvarande 5 miljarder svenska kronor.

Generösa uppsägningsavtal

Det hela beror på att det stålbad som väntar företaget kommer att bli ett riktigt dyrt kalas. Detta beror i sin tur på vad som hände i Danmark på 90-talet. När det danska Postverket bolagiserades år 1995 utlovades de anställda mycket generösa villkor i händelse av uppsägning.

Således sitter nu tusentals anställda på kontrakt som ger dem rätt att inkassera inte mindre än tre årslöner när de nu väntas få foten från bolaget. 

"Satans mycket pengar"

Framförallt rör det sig om tjänstemän som är anställda inom verksamheten Post Office, som anses vara gravt övertaliga till antalet. Den absurda situation som uppstått är alltså att företaget varken har råd att ha kvar - eller att avskeda sina anställda utan ekonomisk hjälp från staten. 

De danska politikerna vill inte kommentera om den uppgivna summan på 5 miljarder stämmer eller ej, men bekräftar att det handlar om stora summor. 

- Jag kommer inte att kommentera hur mycket pengar det handlar om, men det är satans mycket pengar det handlar om, säger exempelvis Socialistisk Folkepartis transportordförande Karsten Hønge till danska tidningen Politiken om hur mycket pengar som behöver pumpas in i företaget.  

"Kommer vara en sund verksamhet"

Men PostNords styrelseordförande Jens Moberg tror att det finns ett ljus i tunneln för det krisdrabbade företaget.

- När vi är igenom omvandlingen av vår verksamhet så är jag övertygad om att den danska delen av PostNord också kommer att vara en bra och sund affärsverksamhet - och inte en som behöver stöd från staten, säger han till Politiken.

Annons

Huruvida PostNord faktiskt kommer att få några miljarder från den danska och svenska staten är ännu oklart.

LÄS MER: Politikerna i chock efter PostNords krisbesked

Annons