De sätter Sverige på kartan med sin digitala projektor

Surfplattan och projektorn har fått ett barn.

Det började med att Ravi Dueland diskuterade med sin kompis Marcus Henningsson, som sedermera även blev medgrundare till deras nya gemensamma projekt. Då de båda jobbade som säljare hade de funderat över varför det inte fanns någon teknisk produkt som de kunde ha med sig när de höll presentationer för andra företag.

- Hur många gånger har man inte kommit till en konferenslokal och ska koppla in sin dator för att kunna visa sin presentation. Och så saknas det en sladd, systemet funkar inte till Mac, eller något annat tekniskt strular. Så jag och Marcus började diskutera hur konstigt det var att det inte redan fanns någon produkt för att råda bot på det problemet, berättat Ravi Dueland för Ehandel.se.

Annons

Nytt verb: "Sweama"

Nu har han och Marcus Henningsson själva tagit fram produkten som de hoppas ska ta marknaden med storm; Sweam. Med sig i gänget har de också fått Jih-Dar Chen, som jobbar med produktion och utveckling samt Alexander Norrthon, som är designer.

- Det är en blandning mellan screen, stream, beam och Sweden. Vi slog ihop det och så blev det Sweam. Dessutom kan det bli ett nytt verb av det - att "sweama", säger Ravi Dueland.

Poängen med produkten är att den fungerar som en projektor som ryms i fickan. Genom operativsystemet Android kan man ladda ner alla appar som stöds av systemet och sedan kan man projicera bilder och filmer på en duk, en vägg, i taket, eller vart man nu tycker att det passar.

Hur skulle du själv beskriva Sweam för någon som aldrig sett den?

- Det är faktiskt sjukt svårt att förklara för någon vad det är, men det är lite som en surfplatta och en projektor som har fått ett barn.

Vill etablera ny sorts mobila enheter

Produkten fungerar trådlöst och målet är att den ska utgöra grunden för en helt ny produktkategori av mobila enheter.

- Den är helt fristående. Vårt mål är att den ska definiera en ny kategori av mobila enheter. Det finns ingen annan sådan här produkt, utan hittills har folk varit hänvisade till att kunna koppla telefonen eller surfplattan till ett projektorsystem och det vill vi råda bot på.

Självklart med global e-handel från start

Sen någon vecka tillbaka har de nu en pågående Kickstarter-kampanj för att lansera produkten. Där kan den som vill vara tidigt ute förbeställa den för 5000 kronor. Priset när Sweam släpps i handeln kommer att vara cirka 7000 kronor. Det väntas förresten ske till våren och även om produkten även kommer att finnas i den fysiska handeln, via återförsäljare, så är en global e-handel från start ett självklart val för de forna sälj-killarna.

Annons

- Vi kommer definitivt att starta en egen e-handel inför den stora lanseringen i april. Det är inte helt säkert när vi kommer att köra igång ännu, men troligen kommer vi öppna upp e-handeln för förbeställningar innan lanseringen.

Hotellen vill byta ut tv-apparaterna

Nu märker kompanjonerna att intresset för deras nya produkt redan är stort.

- Intresset är otroligt stort innan vi ens har tagit fram den första prototypen. Några av de största operatörerna i Sverige har redan hört av sig och flera stora företag och hotellkedjor har också varit intresserade. Hotellen vill byta ut sina tv-apparater på rummen mot Sweam.

Ravi Dueland tror att den tidiga hypen beror på produktens stora potential.

- Den har väldigt många användningsområden. Allt från mötespresentationer till sommarstugebio. Och du kan streama i tre timmar utan att koppla in sladden, så den klarar till och med en indisk film, skrattar Ravi Dueland.

Det låter som att det här kan bli rätt stort. Hur mycket tror du att ni kommer att kunna tjäna?

- Jag vet faktiskt inte om det är primära mål. Såklart vill man tjäna pengar, men vårt främsta mål är att definiera den här kategorin av mobila enheter och sedan fortsätta att dominera den. Idag domineras hårdvarumarknaden av Apple och olika asiatiska bolag. Det vi ska åstadkomma är att sätta Sverige på kartan igen.

Annons