Annons

Digital vård kan snart stå inför sitt stora genombrott

Digital vård kan snart stå inför sitt stora genombrott

2016-01-18 12:05

Vårdtjänsterna som gör det möjligt att träffa en läkare över nätet, med hjälp av bland annat videosamtal, är fortfarande i sin linda men allt fler får upp ögonen för möjligheterna.

Under de senaste åren har det lanserats en rad svenska vårdaktörer på nätet. Nyligen meddelade Kry.se, som förutom att man inlett ett samarbete med LloydsApotek, att ett antal län kommer att erbjuda videomöte med läkare via Kry, till samma villkor och pris som ett fysiskt möte

Bokavård.se, som främst riktar in sig på att hjälpa patienter att jämföra och boka vårdbehandlingar på nätet, är en annan spelare men en mer jämställd konkurrent till Kry.se är e-hälsovårdbolaget Min Doktor som grundades 2013.

Likt Kry.se erbjuder man patienter att få läkarvård digitalt. Till exempel via mail, telefonsamtal eller videolänk så att läkarna kan ställa en diagnos och skicka recept direkt till mobilen.

Till skillnad från Kry.se, som erbjuder en teknisk plattform för andra vårdgivare, har Min Doktor riktat in sig på privatpersoner och försäkringsbranschen. Men Precis som Kry.se har man nu även landat ett nytt samarbete som kan få fart på verksamheten.

Når 50 procent av marknaden

Enligt Di Digital har Min Doktor skrivit ett avtal med Länsförsäkringar som innebär att man kommer att ta hand om försäkringsbolagets 125 000 kunder med sjukförsäkring. I jämförelse hade Min Doktor drygt 10 000 patienter under 2015.

– Tack vare det här samarbetet kommer vi att ha mer än 50 procent av marknaden för privat sjukförsäkring i Sverige, säger Charlotta Tönsgård, operativ chef på Min Doktor till Di Digital.

Min Doktor har sedan tidigare avtal med Euro Accident och nyligen inleddes ytterligare ett samarbeta med Skandia.

Annons
Annons
– Det här är ett nytt sätt att ge sjukvård på. Att då se att försäkringsbolagen, som är en traditionell bransch på många sätt, har fått upp ögonen för e-hälsovård betyder mycket speciellt i det skedet vi befinner oss, säger Charlotta Tönsgård.

I somras tog Min Doktor även in riskkapital från bland andra Filip Engelbert och Jonas Nordlander som grundat den ryska Blocket-kopian Avito. Totalt rör det sig om 22 miljoner kronor och det är fler investerare som intresserar sig för vårdtjänsterna på nätet.

Kinnevik tittar på svenska vårdbolag

I förra veckan stod det klart att det svenska investmentbolaget Kinnevik investerar 120 miljoner kronor i brittiska Babylon. Ett digitalt vårdföretag som lanserades 2013 och som erbjuder vård till över 250 000 personer i Storbritannien genom sin mobilapp.

I appen finns ett nätverk av legitimerad vårdpersonal tillgängligt sju dagar i veckan för att besvara frågor och ge läkarkonsultation eller remittering till specialistläkare. Appen möjliggör även för patienter att övervaka sin hälsa och samla sina vårdjournaler på ett säkert förvaringsställe.

Det här är Kinneviks första investering inom digital sjukvård men enligt flera källor utesluter investmentbolaget inte investeringar även i svenska vårdstartups framöver.

– Babylon är vår första investering inom digital sjukvård, en sektor där tekniken kommer att möjliggöra tillhandahållandet av förbättrade tjänster till mer överkomliga priser, både på tillväxtmarknader och mer utvecklade marknader, säger Lorenzo Grabau, VD för Kinnevik i ett pressmeddelande.

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Ryktas bli officiellt i dagarna.

Annons
Annons
Schibsted:

Schibsted: "Blocket fortsätter att växa"

Nya siffror från Schibsted.

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Klart för byggstart.

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Tripplade i fjol.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Konsolidering inom webbhosting.

Klarna-utmanaren i sitt

Klarna-utmanaren i sitt "största samarbete någonsin"

"En enorm aktör".

Svensk-grundade Junkyard säljs till Norge

Svensk-grundade Junkyard säljs till Norge

"E-handelskompetensen blir en perfekt match".

Annons
Annons
Anrik lyxkedja på väg mot konkurs

Anrik lyxkedja på väg mot konkurs

Höga hyror och e-handel.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta