Drönarna löser för första gången ett riktigt problem

Sparar 60 procent av kostnaden för e-handelsleveransen.

Försöken med leveransdrönare fortsätter världen över. Det hittills mest ambitiösa projektet står Amazon för med sin “drönarflygplats” i Cambridge i England. Även om Amazons lösning är mycket seriös så är det mer av ett pilotprojekt för att testa möjligheterna och tekniken.

Island sägs nu vara först i världen med drönarleveranser som löser ett riktigt problem i stadsmiljö. Den isländska e-marknadsplatsen Aha tillsammans med det israeliska företaget Flytrex har satt upp en permanent drönarrutt i huvudstaden Reykjavik.

Annons

Ska inte vara ett test

Det handlar alltså inte om någon temporär lösning, eller test, i alla fall inte enligt bolagen i fråga. När vi besöker nätbutiken Aha.is möts vi även av en tydlig sektion för just drönarleveranserna.

Aha, som grundades 2011, ska vara en marknadsplats för lokala butiker och restauranger, och idag servar man över 100 fysiska butiker i huvudstaden. Med tanke på landskapet som innehåller en hel del bukter och andra geografiska klurigheter så kan korta leveranssträckor på någon kilometer ofta kräva körsträckor på över 20 minuter, något Aha nu försöker minimera med hjälp av drönare.

Från 25 till 4 minuter

Drönarleveranserna i fråga ska bland annat snabba på leveransen av restaurangmat som annars hade fått ta vägen runt en stor bukt i Reykjavik, som tar runt 25 minuter att ta sig runt med bil. Nu flyger drönarna maten direkt över vattnet, en sträcka på över 2,5 kilometer enligt Bloomberg, vilket bara tar 4 minuter.

Marknadsplatsen ska samtidigt spara 60 procent av transportkostnaden till de ungefär 8 000 kunder som finns på andra sidan bukten.

Väntar på tillstånd

Just nu ska drönarna lämna av varorna, som består av mat men som också skulle kunna vara produkter, på en speciell drönarlandningsplats för vidare transport till kunderna. Företagen väntar dock på ett godkännande av landets tillsynsmyndigheter om att få hissa ner varorna i kundernas trädgårdar, något man hoppas blir verklighet innan årets slut.

Annons