Dyrare online när GP jämför matkassar med fysisk handel

Göteborgs-Posten har kommit fram till att det är dyrare att handla mat på nätet än i fysisk butik - men har inte räknat in till exempel kostnaden för att ta sig till butiken.

Att det blir allt mer populärt att handla livsmedel på nätet har nog knappast undgått någon. Men fortfarande är det bara någon enstaka procent av all dagligvaruhandel i Sverige som sker på nätet, och det är alltså många som fortfarande drar sig för att ge nätmatbutikerna ett försök.

Jämför ICA-fiskpinnar med Findus

I ett försök att förtydliga fördelar och nackdelar med att handla sin mat online respektive i butik har Göteborgs-Posten gjort en undersökning som bygger på testshopping av 57 varor från Mat.se, Mathem.se, Coop.se och en fysisk ICA Maxi-butik i Göteborgstrakten.

Annons
Annons

Göteborgs-Posten konstaterar att den fysiska ICA-butiken är klart billigast, att Coop.se är billigast av nätbutikerna och att MatHem.se är dyrast med priser som är i snitt 28 procent dyrare än de i ICA-butiken.

Prisskillnaderna kan dock bestå i saker som att ICA och Coop har fiskpinnar av både Findus och sitt eget märke medan nykomlingarna på nätet bara har Findus. Dessutom medger Göteborgs-Posten att testet inte tar hänsyn till kostnaden för att ta sig till butiken.

- Denna kostnad varierar kraftigt; om du tar kassarna på cykeln är den nästan noll, om du kör bil blir den högre. Som konsument måste du själv fundera på hur mycket du lägger på transporten, förklarar tidningen.

“Det är en tjänst man köper”

I Göteborgs-Postens exempel kan det skilja över 370 kronor mellan att handla ungefär samma varor i butik eller på nätet.

- Det är lite dyrare, det är en tjänst man köper. Ju större volymerna blir mer desto mer kommer prisnivån att sjunka, säger Jonas Ogvall, VD Svensk Digital Handel till GP.

LÄS ÄVEN: MatHem och Mat.se ryter till: "Jämförelsen inte relevant"

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!