E-CITY utan bygglov – ”Kan bygga vidare på egen risk”

Det påbörjade e-handelsklustret i Ängelholms kommun har fått problem med sitt bygglov efter att klagande grannar fått stöd från Länsstyrelsen.

Tidigare i år samlades politiker, företagare och andra intresserade för att fira att den första etappen av E-CITY i Norra Varalöv utanför Ängelholm nu kommit en bra bit på vägen. E-handelsklustret, som framöver ska bestå av tre stora lagerbyggnader, kommer bland annat att inhysa Boozts kommande robotlager på 42 000 kvadratmeter.

Men nu verkar projektet ha stött på patrull. Det har sedan starten funnits ett missnöje med jättebygget i Norra Varalöv, och nu har klagande grannar fått stöd från Länsstyrelsen, som beslutat att upphäva det befintliga bygglovet.

Annons

"Strider mot gällande detaljplan"

Länsstyrelsen tycker inte att byggnaderna i sig är för stora, men vänder sig mot att deras utseende avviker från andra byggnader i området. Dessutom har myndigheten problem med att byggplanerna till viss del brer ut sig på så kallad prickad mark där det inte är tillåtet att bygga.

Synpunkterna verkar i första hand gälla huset som Boozt ska hyra, det vill säga en av de byggnader som inte påbörjats än. Länsstyrelsen menar att Ängelholms kommun inte borde ha beviljat bygglov för den delen av projektet eftersom det strider för mycket mot den ursprungliga detaljplanen.

- Den nybyggnad som beviljats genom det överklagade beslutet avser en yta på 42 000 kvm och strider mot gällande detaljplan genom att byggnaden placeras på prickad mark, industrigata, gång- och cykelväg, u-område och område för transformatorstation, skriver Länsstyrelsen i beslutet.

Kan överklagas vidare 

Ängelholms bygglovschef, Johan Maniet, säger till Helsingborgs Dagblad att det är “fritt fram” för byggherren att fortsätta med bygget tills processen är färdigprövad.

– Det kan de göra, men de gör det på egen risk, säger han till tidningen.

Göran Månsson, VD på Queenswall, vill vänta med att uttala sig om beslutet

Byggherren Queenswalls VD Göran Månsson är fåordig när Ehandel.se når honom på telefon. Han berättar att hans bolag ska sätta sig in i beslutet och komma med ett uttalande om saken längre fram.

- Jag har inga kommentarer än så länge, säger Göran Månsson.

Annons

Ehandel.se har sökt Johan Maniet för en vidare kommentar. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Annons