E-handel till Kina för miljarder – nu öppnas fler fria zoner

Kinas tullfria e-handelszoner har gjort dundersuccé.

Det är inte bara från Kina till Europa som en stor mängd paket skickas varje dag. Tvärt om har den motsatta riktningen också blivit allt mer vanlig för e-handelsleveranser, och ökad handel till de kinesiska konsumenterna är något som även andra länder i världen har märkt av.

När Kina införde skattefria så kallade e-handelszoner dröjde de inte lång tid förrän succén var ett faktum. Bara två år efter att projektet inletts hade 100 miljoner order skickats från övriga världen och passerat Kinas gränser. Nu står det klart att zonerna, som helt enkelt gör det lättare för kineser att handla från utlandet, ska bli fler. Enligt Shanghai Daily ska systemet byggas ut i fler städer med god infrastruktur, stark handel och potential för utveckling inom e-handel.

Annons

Utländska handlare kan öppna lager i Kina

Kinas gränsöverskridande e-handelsnätverk omfattar i dag 220 länder och regioner över hela världen, och handeln som sker via de populära zonerna ska under 2016 ha omsatt motsvarande 890 miljarder amerikanska dollar. I zonerna kan utländska företag bland annat förvara en del av sitt lager, så att de snabbt kan frakta varorna ut till konsumenterna i Kina.

Den första e-handelszonen öppnade 2015 i Alibabas hemstad Hangzhou, och numera finns liknande zoner i Shanghai, Tianjin och ytterligare 10 städer.

Annons