E-handeln kan erbjuda både jobb och snabbare integration

MatHems grundare och VD, Tomas Kull, anser att landets e-handelslager är en perfekt arbetsplats för nyanlända då arbetet ställer låga krav på utbildning och språkkunskaper.

Igår berättade vi om hur Tomas Kull, MatHems VD, anser att avtalen som begränsar arbetstiderna för anställda hämmar matkasseföretagen. En fråga som han hoppas kommer att kunna lösas när Svensk Handel i nästa vecka inleder förhandlingar med Handels och Unionen om bland annat nya kollektivavtal för e-handeln.

Men det är inte bara flexiblare arbetstider som Tomas Kull vill slå ett slag för. I en intervju med Di Digital säger MatHems VD att e-handeln, och främst dess lagerverksamhet, kan erbjuda sysselsättning för stora mängder nyanlända flyktingar och därmed bidra till integrationen.

Annons

– Vi har redan kontaktat Migrationsverket och erbjudit oss integrera flyktingar i samhället. Vi har kontaktat dem centralt och lokalt i Göteborg, säger Tomas Kull.

Förhandlingar om nya ingångslöner

Redan idag har drygt hälften av MatHems anställda utländsk bakgrund och Tomas påpekar att just lagerverksamheten inte ställer några högre krav på utbildning och språkkunskaper. Företaget har även märkt av att många medarbetarna inte vill vara lediga över julhelgen då det inte är en högtid som de firar.

Tomas Kull har tidigare även påpekat att det finns gott om länder med lägre arbetskraftskostnader än Sverige, och när det är dags att inleda förhandlingarna om nya kollektivavtal, kommer Svensk Handel bland annat att driva frågan om frysta ingångslöner.

Något som skulle kunna innebära att det upprättas särskilda avtal så att företag kan anställa nyanlända med låga kvalifikationer till en lägre lön.

– E-handeln är mycket mer personalintensiv än vanlig handel. För konsumenterna spelar det ingen roll var varorna plockas och packas. Inom detaljhandeln finns det definitivt en risk att vi i Sverige blir utkonkurrerade, säger Tomas Kull.

Annons