E-handeln tar över – 178 000 nya jobb på 15 år

Var fjärde amerikanskt köpcentrum väntas vara borta om fem år.

Framtidens retailjobb finns inom e-handeln. Åtminstone om man ska tro den amerikanska tidningen Time som meddelar att var fjärde köpcentrum i USA väntas lägga ner inom en femårsperiod.

Varuhusen har tappat 448 000 jobb

Sedan 2002 ska landet ha förlorat 448 000 jobb i sina tidigare så populära varuhus, och bara hittills i år ska drygt 5 300 butiker ha stängts. De 448 000 jobben uppges motsvara en minskning på 25 procent. En av de som har dragit ner på sin fysiska närvaro i landet är Macy’s, som för ungefär ett år sedan tog beslut om att lägga ner 100 av sina varuhus.

Annons

I Macys fall var planen att istället satsa mer på e-handeln, och det verkar vara fler kedjor som är inne på samma linje. Under samma period som nära en halv miljon jobb alltså har försvunnit i USA:s fysiska handel, har nämligen landets e-handel bidragit med 178 000 nya jobb.

Lockar kunder med klättervägg och konsert

Enligt Time, som hänvisar till siffror från den schweiziska storbanken Credit Suisse, finns det fortfarande kvar 1 100 köpcentrum runt om i USA. Men en fjärdedel av dem ser alltså ut att vara på väg att läggas ner, och en del menar att den siffran egentligen är lågt räknad. De köpcentrum som det fortfarande går bra för har ofta börjat med nya attraktioner för att locka kunderna. Times tar upp bowling, konserter och klätterväggar som exempel på publikdragare.

- Vi håller uppenbart på att skakas om ordentligt och vi förstår behovet av förändring och försöker att anpassa oss, säger köpcentrumskedjan Westfields VD Steven M. Lowy i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Amazon: "Vi har 50 000 lediga jobb"

Annons