E-handelsfusk kostar 600 miljoner om året i Danmark

Branschorganisationen FDIH kräver krafttag mot utländska e-handlare som inte betalar korrekt moms.

Sedan EU började granska utländska storbolags skatteupplägg i Europa har det framkommit uppgifter om att bland annat Amazon och Ebay har sparat stora summor pengar på att betala sin skatt i länder som Luxemburg och Irland.

För en tid sedan kom dock nya regler som sade att företag med bas inom EU var skyldiga att betala moms i det land som försäljningen skett om intäkterna överskred ett visst belopp.

Annons
Annons

Men enligt branschorganisationen FDIH, som förlitar sig på information från den danska motsvarigheten till Skatteverket, är det åtminstone i Danmark en hel del som inte följer de nya reglerna.

Vill se samma regler som för fysisk handel

De utländska e-handlarnas momsfusk får enligt FDIH som följd att Danmark går miste om mellan 500 och 600 miljoner kronor i momsintäkter varje år. Enligt Henrik Theil, kommunikationschef på FDIH, är grundproblemet att Danmark har högre moms än många andra länder, vilket gör det svårt för dansk e-handel att konkurrera med utländska aktörer.

FDIH anser att det bästa vore om alla e-handlare blev tvungna att rakt av kräva den moms som gäller i köparens hemland, så att reglerna för digital handel blir samma som de som gäller för fysisk handel.

- Vi stödjer det eftersom vi på så sätt undviker skev konkurrens i den digitala inre marknaden på grund av det stora antalet momssatser i EU. Dessvärre väntar vi fortfarande på att EU-komissionen ska gå från ord till handling, och nu är det bråttom, säger Henrik Theil.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!