E-handelsfusk kostar 600 miljoner om året i Danmark

Branschorganisationen FDIH kräver krafttag mot utländska e-handlare som inte betalar korrekt moms.

Sedan EU började granska utländska storbolags skatteupplägg i Europa har det framkommit uppgifter om att bland annat Amazon och Ebay har sparat stora summor pengar på att betala sin skatt i länder som Luxemburg och Irland.

För en tid sedan kom dock nya regler som sade att företag med bas inom EU var skyldiga att betala moms i det land som försäljningen skett om intäkterna överskred ett visst belopp.

Annons

Men enligt branschorganisationen FDIH, som förlitar sig på information från den danska motsvarigheten till Skatteverket, är det åtminstone i Danmark en hel del som inte följer de nya reglerna.

Vill se samma regler som för fysisk handel

De utländska e-handlarnas momsfusk får enligt FDIH som följd att Danmark går miste om mellan 500 och 600 miljoner kronor i momsintäkter varje år. Enligt Henrik Theil, kommunikationschef på FDIH, är grundproblemet att Danmark har högre moms än många andra länder, vilket gör det svårt för dansk e-handel att konkurrera med utländska aktörer.

FDIH anser att det bästa vore om alla e-handlare blev tvungna att rakt av kräva den moms som gäller i köparens hemland, så att reglerna för digital handel blir samma som de som gäller för fysisk handel.

- Vi stödjer det eftersom vi på så sätt undviker skev konkurrens i den digitala inre marknaden på grund av det stora antalet momssatser i EU. Dessvärre väntar vi fortfarande på att EU-komissionen ska gå från ord till handling, och nu är det bråttom, säger Henrik Theil.

Annons