E-handelsjätten lägger flera miljarder på logistikrobotik

Leverans inom tre dagar till hela världen.

Den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba meddelade igår, under sin globala logistikkonferens, att de kommer att investera flera miljarder dollar i sin logistik, som ligger under företaget Cainiao. Det ska inte bara handla om att stärka logistiknätverket i Kina utan ambitionerna är större än så.

- Det här nätverket är inte bara nationellt utan globalt. Vi vill koppla ihop alla fraktbolag, lagercentraler, logistikhubbar, städer och hus, ska Alibabas grundare Jack Ma ha sagt i ett uttalande.

Annons

Målet sägs vara att erbjuda leverans samma dag över hela Kina och att nå hela världen inom tre dygn. I dag ska Cainiaos leveranstid vara under tio dagar internationellt och man når 1 500 distrikt i Kina inom två dagar.

"Vi kan inte undvika framtiden"

För att uppnå de nya målen ska det alltså investeras flera miljarder dollar i logistiknätverket. Leveranstiden ska kortas ner med hjälp av ny teknik, robotar och smarta system, exempelvis AI för att optimera flödena.

- För 13 år sedan så sa jag att vi kommer att nå en miljard paket om året. I dag skickar vi över en miljard paket i veckan. Vi måste fundera ut infrastrukturen för att kunna hantera en miljard paket om dagen. Vi kan inte undvika framtiden, säger Jack Ma.

Cainiao bjuder även på en video som visar hur de idag använder ny teknik i sina lager och distributionscentraler. Och även om vi redan sett det mesta tidigare så är det uppenbart att de har tonvis med robotar som hjälper till med att få ut e-handelspaketen till kunderna.

Lagret är dock bara en del, vilket enligt Jack Ma inte räcker, utan alla delar ska genomsyras av smart teknik som minskar leveranstiden. I samband med den stora logistiksatsningen så visar Cainiao även upp en ny leveransrobot och ett smart leveransskåp, det senare verkar dock mest vara ett koncept.

Ny typ av leveransrobot

Den nya leveransroboten, som heter G Plus och kan ses i artikelbilden ovan, verkar dock vara närmare lansering och den testats just nu vid Alibabas huvudkontor i Hangzhou, Kina. Roboten ser ut som en liten lastbil och en fördel, mot tidigare liknande robotar, sägs just vara att den kan ta många fler paket, samt köra mycket längre. Det går dock inte jättesnabbt då maxhastigheten är satt till 15 kilometer i timmen.

Delen som håller paketen ska även kunna justeras för olika leveransstorlekar. När G Plus nått sin destination ska mottagaren kunna gå upp till roboten och få ut sitt paket med hjälp av en pinkod. Roboten ska dock även kunna lämna av paketet själv.

Annons

Annons