E-handelsjätten nu världens tredje högst värderade bolag

Döp ditt bolag till något som börjar med a.

I går hände det. När börserna stängde så hade Amazon för första gången ett större marknadsvärde än Microsoft. Därmed är e-handelsföretaget det tredje högst värderade publika bolaget i världen.

Både Amazon och Microsoft gick dock upp på börsen under gårdagen men e-handlaren steg helt enkelt mer. Microsoft får nu hoppa ner till plats fyra bland bolagsjättarna.

Annons

LÄS ÄVEN: Jeff Bezos nockar Bill Gates som världens rikaste?

Apple är etta på listan just nu med ett marknadsvärde på strax under 850 miljarder dollar. Datortillverkaren följs av sökjätten Googles moderbolag Alphabet, med ett marknadsvärde på över 740 miljarder dollar.

Passerade 700 miljarder dollar

Amazons marknadsvärde växte under gårdagen med strax över 17 miljarder dollar och korsade därmed 700-miljarderstrecket och landade på totalt 702 miljarder dollar. Microsofts steg med lite över 10 miljarder för att landa på 699 miljarder dollar.

Topp3-listan från igår ser alltså ut som följer:

1. Apple ($849 miljarder)

2. Alphabet ($744 miljarder)

3. Amazon. ($702 miljarder)

Intressant är att de tre bolagen i toppen alla börjar på bokstaven a. Amazons grundare och vd, Jeff Bezos, ska nämligen ha valt namnet just på grund av att det börjar på a och därmed ofta hamnar överst i olika listor. Att det tricket verkar fungera för listor över de största bolagen är dock något oväntat.

Namnet ska dock också ha valts efter Amazonfloden, som i vissa avseenden anses vara världens största, något Bezos hade som mål med sitt företag. Vi gissar att den ambitionen är det som snarare ligger bakom e-handlarens resa mot toppen.

Annons