E-handelsjätten tvingas betala 2,4 miljarder i restskatt

EU vill ha in mer skatt.

De stora nätjättarna - som Apple, Facebook, Google och Amazon - har de senaste åren synats i sömmarna av EU-kommissionen. Bolagen anklagas för att vara skattesmitare och länder som Irland och Luxemburg har också pekats ut som syndare, eftersom de ska ha tillåtit bolagen att komma undan med att betala alldeles för lite skatt.

LÄS ÄVEN: EU planerar att beskatta nätjättar via virtuell etablering

Annons

Nu rapporterar Reuters att Amazon har fått en skattesmäll på runt 250 miljoner euro, efter det påstådda olagliga stadsstödet som Luxemburg ska ha gett e-handlaren. Enligt EU-kommissionären Margrethe Vestager har Amazon bara beskattats på en fjärdedel av sin inkomst.

Slapp undan skatteverket i USA

Enligt nyhetsbyrån är beloppet trots sin storlek en bra bit under de 400 miljoner euro som tydligen diskuterats tidigare. Nu tvingas Amazon dock betala 250 miljoner euro, strax under 2,4 miljarder kronor, i restskatt.

Det amerikanska skatteverket har också varit ute efter Amazon i samband med deras skatteupplägg i Luxemburg. E-handlaren lyckades dock slippa undan att betala en kvarskatt på 1,5 miljarder dollar tidigare i år.

- Vi anser att Amazon inte fick någon särskild behandling från Luxemburg och att vi betalade skatt i full överensstämmelse med både Luxemburgs och internationell skatterätt, kommenterar e-handlaren det nya beslutet.

Annons