E-handlare ger sina anställda superkrafter med ny AR-lösning

Människa och dator i perfekt harmoni?

E-handlaren Gents försöker tillsammans med det svenska företaget Superhumans att förenkla för sina lagerarbetare. Med hjälp av ett par smarta glasögon och AR (förstärkt verklighet) så ska man avlasta de mänskliga plockarnas hjärnor, och förhoppningsvis också göra plockningen mer effektiv.

- Vi har under hösten genomfört ett pilotprojekt hos Gents där vi utvecklat och utvärderat plock i lager med smarta glasögon. Teknologin lämpar sig väl för det plock som utförs speciellt inom e-handel, säger Carl Tönsgård, vd på Superhumans, till Ehandel.se.

Annons

Superhumans är ett nystartat bolag från Malmö, som i mars 2018 drog igång satsningen på en så kallas "vision picking"-lösning. I september förra året inleddes ett pilotprojekt med Gents, som har sin bas i Helsingborg.

- Superhumans vision picking-lösning gör det möjligt för användarna att få kontinuerlig och anpassad information för deras arbete under hela plockningen. Genom att flytta informationen så att den alltid finns framför ögonen går det att avlasta arbetarnas minne, då det är enkelt att nå informationen närhelst den behövs, skriver Superhumans.

"Det blir ett smidigare flow"

Systemet ska utöver att guida plockarna via smarta glasögon, som visar aktuell plockinformation, även kunna prata med lagerarbetarna. Detta sägs minska belastningen på enbart ett sinne.

- Att få informationen både i glasögonen, som alltid är med, samt även via röst ger en märkbart mindre ansträngning i längden, det blir helt enkelt ett smidigare “flow” i plockningen, säger Dejan Matonickin på Gents, som har testat Superhumans AR-lösning.

Glasögonen ska nu användas dagligen hos Gents, men det är inget som plockarna tvingas att använda.

- Vårt primära plock och pack-system har vi utvecklat själv inhouse och det är väldigt optimerat för vår verksamhet, men med Superhumans lösning tar vi plockningen till nästa nivå, personalen får själv välja vilken lösning de vill använda när de plockar, säger Björn Hansson, teknikchef på Gents.

Utöver att förenkla för plockarna och effektivisera arbetet så är förstås även tanken att antalet felplock ska minska med Superhumans AR-lösning.

Annons
Annons