E-handlare och skotillverkare i bråk om kopior

"Som vi ser det är de en medbrottsling".

“Som vi ser det är Amazon en medbrottsling”. Det beskedet kom Birkenstocks vd Oliver Reichert med efter att det anrika skomärket hamnat i en fejd med e-handelsjätten.

"Amazon tjänar pengar på kopiorna"

Birkenstock slutade att sälja via Amazon i USA för ungefär ett år sedan efter att ha tröttnat på att Amazon, i Birkenstocks tycke, inte hade gjort tillräckligt för att motverka försäljningen av kopior på sin plattform.

Annons

LÄS ÄVEN: Anrik skotillverkare förbjuder försäljning på Amazon

Reichert menar att Amazon i själva verket tjänar pengar på de kopior som säljs på företagets marknadsplats, och ska ha sagt till tysk press att han förväntar sig mer av Amazon om Birkenstock ska säljas där. Beskedet kommer bara ett par dagar efter att det tyska skomärket även ska ha sagt upp relationen med Amazon i Europa. Det rapporterar nyhetssajten GeekWire.

- Om man säljer tvivelaktigt gods på sin marknadsplats, så måste man svara för det, säger Oliver Reichert i en kommentar.

"Vidtar lämpliga åtgärder"

Hos Amazon håller man dock inte med om att man inte skulle göra något för att bli av med piratkopiorna. Tvärtom säger sig företaget ha nolltolerans mot piratkopiorna och uppmanar handlare som upptäcker oegentligheter att genast höra av sig till Amazon.

- Vi tar bort saker som strider mot våra policies så fort vi blir medvetna om dem och vidtar då också lämpliga åtgärder mot säljaren, säger Amazon.

Birkenstock lägger ner sin försäljning på Amazon i Europa den 1 januari 2018.

Annons