E-handlare planerar drönarleveranser om tre år

Den kanadensiska webbhandeln Shop.ca planerar att leverera paket med hjälp av drönare från och med 2018.

Enligt Internet Retailer har närvaruhuset Shop.ca inlett ett samarbete med Drone Delivery Canada, ett företag som sysslar med just teknologin runt drönare. Syftet med samarbetet ska enligt IR vara att med hjälp av så kallade drönare leverera paket till olika destinationer i Kanada innan årtiondet är över. 

Krävs lagändring

Om planerna ska bli verklighet krävs dock en lagändring och att alla nödvändiga tester går vägen. I dagsläget är det inte lagligt med drönarleveranser i landet, men enligt uppgifter i IR kan det komma att ändras så snart som 2017.

Annons
Annons

Enligt Tony Di Benedetto, CEO för Drone Delivery Canada, kan tester av drönarleveranser påbörjas redan nästa år.

- Vi kommer att börja med landsbygden och sedan gå mot urbaniserade korridorer. Först när lösningarna blir mer fulländade kommer modellen att flytta in i stadskärnan. Där det finns större täthet finns det även fler hinder, säger han till IR.

I Sverige pågår diskussionerna för fullt om hur drönarleveranser skulle kunna fungera. Men Tony Di Benedetto har allt klart för sig.

Drönarna ska avgå ifrån något av Shop.ca:s lager och styrs sedan via gps-signaler från en mobil enhet hos mottagaren, till slutdestinationen som exempelvis kan utgöras av en veranda, ett tak eller en båt. Väl framme stannar drönaren ungefär sex meter upp i luften och sen firas paketet ner till mottagaren. I samband med det tar drönaren ett foto på mottagaren, som bevis på att paketet har levererats.

Oklara gränser för vikt och kostnad

Varken Shop.ca eller Drone Delivery Canada ska enligt Internet Retailer ha velat uppge hur tunga eller stora paket som ska kunna skickas på det här sättet, eller om det kommer att kosta extra för de kunder som väljer den nymodiga leveransmodellen.

Men enligt Tony Di Benedetto kommer troligtvis fler butiker än Shop.ca att leverera med drönare 2018.

- Vi har partners i hela Kanada, säger han och tillägger dessa partners kommer att namnges om en inte alltför avlägsen framtid.

- Det är ett bättre och effektivare sätt att få produkter levererade precis i tid.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!