EU tittar närmare på Amazons e-boksavtal

EU-kommissionen öppnar nu en formell utredning för att se om Amazon bryter mot konkurrensregler gällande bolagets avtal inom distribution av e-böcker.

I oktober inledde EU-kommissionen en fördjupad granskning av Luxemburgs lättnader i bolagsskatten för Amazon, något som kommissionen misstänker strider mot EU:s statsstödsregler. Det är dock inte det enda som Amazon utreds för just nu.

EU-kommissionen har även inlett en formell antitrust-utredning gällande Amazons distributionsavtal på e-böcker. Man tittar särskilt närmare på klausuler i Amazons kontrakt med förlagen som kan innehålla klausuler som tvingar dem att ge ut information om avtal med Amazons konkurrenter.

Annons

– Kommissionen har farhågor om att sådana klausuler kan göra det svårare för andra återförsäljare av e-böcker att konkurrera med Amazon genom att utveckla nya och innovativa produkter och tjänster, skriver EU-kommissionen i ett uttalande.

Vill ha full kontroll

Amazon har under det senaste året varit iblandade i ett flertal tvister med de stora förlagen när det varit dags att förhandla fram nya avtal. En av de mest segdragna var den med Hachette och nu ser man ut att stå inför något liknande med Penguin Random House.

Det stora hindret i de kontraktsförhandlingarna ska enligt olika uppgifter vara att Amazon vill få full kontroll över prissättningen av e-böcker. Något man inte ska ha lyckats med när det gäller Hachette.

Annons