Ebay hackar och signalerar en tuff start på 2016

E-handelsjättens försäljning låg platt under förra årets sista kvartal samtidigt som vinsten sjönk med mer än hälften.

När Ebay släppte sin rapport för det tredje kvartalet 2015, den första efter det att PayPal knoppats av i ett separat bolag, slog man oväntat nog många analytikers förväntningar. Det gjorde man inte igår när det var dags att presentera siffrorna för det fjärde kvartalet och helåret.

E-handlaren, som verkar ha svårt att hänga på Amazon och hårdsatsande Walmart, rapporterar en försäljning på 2,3 miljarder dollar under det fjärde kvartalet. I stort sett exakt samma siffror som föregående år.

Annons

Samtidigt sjönk vinsten efter skatt med mer än hälften till 477 miljoner dollar, att jämföra med 1 miljard dollar förra året.

Aktien sjönk som en sten

Sett till helåret landade omsättningen på 8,6 miljarder dollar. Lägre än analytikernas förväntningar på 9 miljarder dollar och ner från 8,8 miljarder dollar 2014. Man kan däremot visa upp en vinst på 1,7 miljarder dollar.

Under det första kvartalet 2016 räknar Ebay med att omsättningen landar runt 2,1 miljarder dollar, något som inte togs väl emot. Aktien föll med 11 procent i efterhandeln. Ebays VD, Devin Wenig, vill dock lyfta fram det positiva som hänt under förra året och påpekar bland annat att man nu har 162 miljoner aktiva kunder.

– Det fjärde kvartalet markerade slutet på ett extraordinärt år då vi slutförde avknoppningen av PayPal. Vi fortsatte att expandera vår verksamhet och kundbas medan vi verkställde vår plan att positionera Ebay för långsiktig framgång.

Annons