Efter Sovas rekonstruktion: 350 anställda väntar på lönen

350 anställda har fortfarande inte fått någon lön för augusti månad.

Nyligen kunde vi berätta att sängföretaget Sova befinner sig i rekonstruktion. Nu visar det sig att detta innebär ekonomiska problem även för företagets 350 anställda. Någon lön för augusti månad har nämligen inte kunnat betalas ut.

"Alla anställda kommer få hela sin lön"

Företagets talesperson Magnus Lunderquist, menar att orsaken är att den statliga lönegarantin har trätt in och att denna har en viss frödröjning.

Annons

- Alla Sovas anställda kommer att få hela sin lön. Inarbetad lön samt lön för den första månaden efter att ansökan om rekonstruktion lämnades in kommer att betalas ut från den statliga lönegarantin. Utbetalningen görs av länsstyrelsen. Deras handläggningstid för den första utbetalningen är cirka 1-2 veckor, vilket gör att löneutbetalningen i augusti försenas med motsvarande tid som handläggning pågår, skriver han till Ehandel.se.

Betalas ut som vanligt i september

Dock ska eftersläpningen inte fortsätta senare under hösten, enligt Magnus Lunderqvist.

- Löneutbetalningen i september kommer att betalas ut vid ordinarie datum. Efter det betalar Sova ut lönen som tidigare.

Rekonstruktionen inleddes på koncernens egen begäran då en av deras största leverantörer, Hilding Anders, ville omförhandla ett avtal, vilket påverkade Sova negativt. Enligt Sova är det dock inte aktuellt med någon konkurs, utan koncernen förväntar sig att gå stärkta ur rekonstruktionen.

Annons