Efter avtalet: Tredjepartssäljare förbjuds sälja vissa produkter

Förlorarna när e-handelsföretaget börjar flörta med stora varumärken.

Häromveckan kunde vi meddela att det globala sportmärket Nike ingått ett avtal om att själv börja sälja sina produkter på Amazons marknadsplats. Utöver att ge Nike ytterligare en försäljningskanal så sades överenskommelsen till stor del också handla om att rensa bort, enligt Nike, otillåten försäljning på marknadsplatsen.

Nu rapporterar Internet Retailer att avtalet börjar få effekt. Tredjepartssäljare har nämligen fått ett mail från Amazon som klargör att de inte längre kommer att få sälja vissa produkter ifrån just Nike, med start den 13 juli. Anledningen verkar inte handla om att produkterna varit piratkopior, eller något annat övertramp kring reglerna, utan det verkar snarare bara handla om att Nike nu själv ska sälja dessa varor.

Annons

Gör nu allt för Nike

Enligt källor till tidningen har Amazon verkligen kämpat för att få över Nike på sin sida och detta kan vara början på ett stort skifte hos e-handelsjätten. Nike ryktas bland annat få använda Amazons tredjepartslogistik kostnadsfritt.

Att på detta sätt ta in större varumärken på marknadsplatsen är förstås bra för Nike och för Amazon. De tusentals tredjepartssäljare som idag säljer populära varumärkens produkter på Amazon kommer dock sakta men säkert att få flytta på sig om fler stora företag ingår avtal med e-handelsföretaget, vilket verkar vara Amazons plan.

Avtalet med Nike sägs även kunna slå ut en hel del fysiska aktörer som idag säljer varumärket. Amazon kommer att vilja positionera sig som den primära platsen att köpa Nike-produkter och sportjätten lär med stor sannolikhet få en egen sektion på marknadsplatsen.

Annons