Efter larmet: Regeringen inför digital kompetens i skolan

Lägger bland annat till programmering på gymnasiet.

Bristen på personer med digital kompetens har rört upp känslor hos bland andra Svensk Digital Handels VD Jonas Ogvall och NA-KD:s grundare Jarno Vanhatapio. Utmaningarna med att att hitta kompetent personal till e-handelsföretagen har lyfts i tid och otid, men hittills har inte så mycket hänt, åtminstone inte på skolområdet.

Ska göra om skolbiblioteken

Nu verkar det dock vara en lagändring på gång. I slutet av förra veckan gick nämligen regeringen ut och meddelade att man skulle “tydliggöra skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens”. Mer konkret innebär det enligt ett pressmeddelande förändringar i bland annat lärarnas uppdrag och skolbibliotekens roll.

Annons

- Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen innebär förändringar i arbetslivet och samhället i övrigt. Det leder i sin tur till allt större krav och förväntningar på skolväsendets förmåga att ge alla elever, unga som vuxna, en god digital kompetens, konstaterar Regeringskansliet i ett uttalande.

De som har skoltiden framför sig kan bland annat se fram emot mer programmering i matematikundervisningen på gymnasiet, att mer skolarbete utförs i “digitala verktyg”, och utökad undervisning i källkritik.

- Det handlar om att förbereda gymnasieeleverna för jobb, vidare studier och för ett liv som samhällsmedborgare i en digitaliserad värld, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

"Skolan har vidgat digitala klyftor"

Regeringens ministrar inom utbildningsområdet tar särskilt upp att alla elever borde ha rätt att få med sig samma digitala kompetens, oavsett vilken skola de går på. Det uppges inte ha varit fallet tidigare.

- Avsaknaden av ett samlat nationellt ansvar för digitaliseringen av skolan har gjort att skolan vidgat digitala klyftor i stället för att sluta dem. Ett av mina första beslut var att be Skolverket att tillsammans med forskare ta fram en samlad IT-strategi för skolan. Nu kan vi äntligen fatta de första viktiga besluten för att förverkliga det arbetet. Det stärker jämlikheten i skolsystemen och elevernas förberedelser för arbetslivet och demokratin, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

De nya skolreglerna ska tillämpas runt om i landet senast den 1 juli 2018 men de kommuner och skolföretag som vill vara tidigt ute kan införa förändringarna redan den 1 juli i år. 

Annons