Fler säkra zoner efter mord i samband med e-handel

Efter en ökad våldsvåg i samband med e-handelsrelaterade köp på sajter som Ebay och Craigslist hakar allt fler polismyndigheter i USA på konceptet med säkerhetszoner.

I våras upprättade Polismyndigheten i staden Kannapolis, North Carolina, en säkerhetszon för e-handel på parkeringen utanför polishuset så att stadens invånare kan träffas på ett säkert sätt och avsluta ett köp som påbörjats på sajter som Ebay och Craigslist.

Ett initiativ som uppskattats av stadens medborgare, och även om Kannapolis inte var först ut med konceptet, har allt fler polismyndigheter runt om i USA hakat på i ett försök att få ner antalet bedrägerier och rån.

Annons

En av dem är polisen i staden Abingdon i Virginia som nu avsatt en yta på sin parkeringsplats utanför polishuset för e-handelsrelaterade utbyten, skriver Bristol Herald Courier.

– Säkerhetszonen skapar ett säkrare sätt att möta en främling, i stället för att de ska komma hem till dig eller att mötas på en okänd plats. Genom att använda säkerhetszonen minskar chanserna att bli utsatt för ett brott, säger Abingdon-polisens talesperson, Tenille Montgomery.

Bonde begravde arbetssökande

Användandet av säkerhetszoner i USA tycks ha tagit sin början sommaren 2014 i Boca Raton i Florida och har sedan dess spridit sig över hela landet. Något som skett efter att antalet rån, våldtäkter och mord ökat i samband med köp som inletts på olika e-marknadsplatser.

I juni skedde ett antal väpnade rån i Prince George’s County, Maryland, där förövarna ville komma över mobiltelefoner och i maj dödades en collegestudent i Missouri i samband med en bilförsäljning via Craigslist. Samma månad dödades och begravdes en arbetssökande av en bonde i Ohio.

– Den här typen av incidenter över hela landet i samband med bedrägliga eller farliga utbyten är anledningen till att flera polismyndigheter valt att avsätta ytor för att öka säkerheten, säger Tenille Montgomery.

Annons