Fondförvaltaren: ”Alibaba kan vara en stor bluff”

Problemen fortsätter för Alibaba och deras aktiekurs kan snart få sig ytterligare en törn. Det efter att en hedgefond-förvaltare tror att e-handelsjätten och deras siffror kan vara en illusion.

I förra veckan gick aktietidskriften Barrons, som ägs av Wall Street Journal, till attack mot Alibaba. I en artikel antyddes det att e-handelsjätten friserar vissa nyckeltal, bland annat de som gäller tillväxten. Något som fick det kinesiska företaget att gå till motattack.

Barrons är dock inte ensamma om att finna tillväxtsiffrorna förbryllande. John Hempton, hedgefond-förvaltare vid Bronte Capital, är inne på samma spår och i ett blogginlägg antyder han till och med att Alibaba kan vara en bluff.

Annons
Annons

Bland annat nämner han förra årets Singles Day då Alibaba säger sig ha skickat ut 278 miljoner paket. Det är 7,5 gånger mer än de 37 miljoner som Amazon skickade ut under USA:s motsvarighet Cyber Monday.

Hempton säger vidare att det till och med är fler paket under en och samma dag än vad Amazon har användare världen över, 244 miljoner. Under förra året ska Alibaba även ha skickat ut 8,6 miljarder paket, ungefär dubbelt så många som UPS levererade under 2014, 4,6 miljarder.

Siffrorna stämmer inte

Och det är nu Hempton tycker det blir ännu konstigare. Det då Amazon bara hade 35 000 heltidsanställda i mars 2015 medan UPS hade närmare 12 gånger så många, 435 000. Amazon å sin sida hade 150 000 heltidsanställda plus ett gäng robotar enligt Hempton.

– För att verkligen kunna leverera i större skala än Amazon, skulle Alibaba och deras leveransnätverk behöva mer personal eller kapital, eller båda, än Amazon och UPS tillsammans, skriver John Hempton som även kikat lite närmare på siffror från Alibabas betaltjänst Alipay.

Under Singles Day ska Alipay ha hanterat 2,85 miljoner transaktioner per minut när det var som högst tryck. Att jämföra med Visa som globalt sett endast nått en transaktionsvolym på 840 000 per minut, cirka 30 procent av Alipays toppnotering.

Hempton, som tagit del av Alibabas svar på artikeln i Barrons, skriver också att han nu tänker kolla lite närmare på siffrorna som han anser vara något utöver det vanliga.

– Vid det här laget vet jag att siffrorna inte stämmer, skriver Hempton som nu ska försöka ta fram riktiga bevis för hur det egentligen ligger till.

Annons
Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!