Föreslagen momslag får kritik från DB Schenker

Logistikleverantören DB Schenker menar att postmonopolet riskerar att komma tillbaka om Sverige följer EU:s anvisningar och tar bort momsen på grundläggande postservice.

I förra veckan berättade vi att en dom från EU-domstolen tvingar Sverige att ta bort momsen på grundläggande postservice. Därför har regeringen tagit fram ett lagförslag som, om det går igenom, är tänkt att börja gälla den 1 april. Som vi tidigare har skrivit är det oklart exakt hur företag och konsumenter kommer att påverkas av de nya momsreglerna.

Nu menar DB Schenker att eftersom PostNord är det företag som fått ansvaret för att sköta den grundläggande postservicen i Sverige, är det främst hos dem som momsen kommer att försvinna. Detta kommer att leda till att PostNord får en bättre position än andra bolag som konkurrerar på den svenska postmarknaden, enligt DB Schenker.

Annons

- Konkurrensen kommer att snedvridas och det kommer att ske fort. På sikt kommer Postnord att återfå sitt monopol, och då blir det dyrt igen, säger Kristin Hedlund, chefsjurist DB Schenker till Dagens Industri.

Enligt Di har dessutom DHL, Regelrådet, Post- och telestyrelsen samt PostNord själva varit kritiska till det nya förslaget. Aktörerna sägs nu hoppas på en postutredning av Centerpartiets Kristina Jonäng, som ska vara klar i maj. Den skulle kunna leda till att regeringens lagförslag till vissa delar får göras om.

Annons