Förslaget som ska göra drönarinvasionen möjlig

De numera populära drönarna har redan skapat allvarliga problem i luftrummet. Nu har e-handelspionjären lagt fram en potentiell lösning som dock begränsar hobbyflygarna.

Amazon försöker nu lösa problemet med en framtid där luften är full av obemannade flygande farkoster eller, som de kommit att kallas, drönare. Redan nu skapar de allt kraftfullare hobbydrönarna problem i luften.

I Kalifornen ska brandkårens helikoptrar fått vända tillbaka flera gånger på grund av flygande drönare i luften. Detta med följd att branden som bekämpats pågått längre än nödvändigt.

Annons

E-handelsföretaget Amazon som lobbyar hårt för att få flyga sina paketlevererande drönare i USA har nu lagt fram en lösning för att styra upp drönartrafiken.

Under NASA:s UTM konvent i Kalifornen lade man fram ett förslag för hur luftrummet upp till 122 meters höjd skall fungera. Över det ska det vara flygförbud om det inte gäller speciellt utvalda områden där man ska få experimentera fritt.

Hobbyflygarna nedgraderas

Det negativa med Amazons förslag är att hobbyflygare får se sin höjd halverad till 61 meter, istället för upp till 122 meter där man får flyga idag. Mellan de två höjderna skall nämligen "High-Speed Transit" ske, eller snabba leveranser. Amazons drönare är förstås ämnade för denna luftkorridor men även andra kommersiella obemannade farkoster.


Amazons föreslagna uppdelning av luftrummet

Amazons förslag är dock mer avancerat än så och lägger grunden för en helt ny luftrumsmodell där de mer avancerade drönarna kan kommunicera med varandra direkt och via Internet. Vid en brand som behöver bekämpas av till exempel helikoptrar så kan en virtuell flygförbudszon sättas upp för att varna och begränsa drönarna.

Att Amazon släppte denna potentiella lösning under NASA:s konvent är ingen slump. NASA ser nämligen ut att få uppdraget att styra upp en fungerande modell för de allt mer populära drönarna. Som vi rapporterade i början på veckan var de partner i den första godkända drönarleveransen i USA. De sägs även prata med flera aktörer som Amazon, Google och mobiloperatörer för att få till ett smart flygsystem för framtidens drönarinvasion.

 

Förslaget i sin helhet (.pdf)

Annons

Annons