Frankrike stämmer Amazon – böter på 100 miljoner

Har missbrukat sin ställning.

Frankrikes konkurrensmyndighet har efter en två år lång utredning av Amazon kommit fram till att e-handlaren missbrukar sin dominerande ställning. Och igår berättade Frankrikes finansmyndighet att de tagit e-handlaren till domstol.

- Vi fann att det finns en väsentlig obalans i de klausuler som Amazon tvingar på de företag som säljer på Amazons marknadsplats, ett förfarande som strider mot affärsrätten, säger Loic Tanguy, kabinettschef i ministeriets konkurrens, konsument- och bedrägeribekämpningsenhet, i ett uttalande till AFP.

Annons

Den franska staten vill nu att Amazon ska betala böter på 10 miljoner euro, runt 100 miljoner kronor, för sitt handlade.

LÄS ÄVEN: Paris är livrädda att Amazon ska döda butikerna

Andra marknadsplatser också granskade

Enligt tidningen Le Parisien så ska Amazon ha befogenhet att omedelbart ändra i avtal, kräva kortare leveranstider eller blockera leveranser, samtidigt som man begär ytterligare företagsinformation från leverantörer.

Konkurrensmyndigheten har även granskat andra e-marknadsplatser, där man också funnit överträdelser, men myndigheten fann att Amazons överträdelser var så stora att rättsliga åtgärder var berättigade.

Annons