Google överklagar EU:s böter – ny process tar flera år

Vill inte betala 24 miljarder kronor.

Efter att ha lagt sju år på att utreda ärendet kom EU-kommissionen i början av sommaren fram till att Google skulle bötfällas med rekordhöga 2,42 miljarder euro, vilket motsvarar nära 24 miljarder kronor. Anledningen var att Google enligt EU hade favoriserat sin egen prisjämförelsetjänst Google Shopping framför konkurrenternas.

Tävlar med Amazon och Ebay

Enkelt förklarat hade Google enligt EU missbrukat sin egen marknadsställning som sökmotor genom att höja sina egna tjänster i sökresultaten. Google hävdade däremot att deras tjänst helt enkelt var bättre än många andras, och att företaget konkurrerar med jättar som Ebay och Amazon när det kommer till prisjämförelser.

Annons

- När kommissionen frågar varför några jämförelsesajter inte har gjort så bra ifrån sig som andra, anser vi att det borde överväga de många webbplatser som har vuxit under den här perioden - inklusive plattformar som Amazon och Ebay. Med sina jämförelsesverktyg, recensioner, miljontals återförsäljare och stora utbud av produkter från sneakers till matvaror är Amazon en formidabel konkurrent och har blivit den första destinationen för produktsökningar, skrev Google på sin blogg i juni.

Nu rapporterar TT att Google har vänt sig till EU-domstolen i Luxemburg för att överklaga domen. Under de sju år som EU-kommissionen granskade Google gicks 1,7 miljarder nätsökningar igenom. Enligt TT väntas Googles överklagande leda till att det dröjer flera år till processen är avslutad.

Annons