Google vill leverera paket med självkörande bilar

En patentansökan visar att sökjätten vill använda sig av självkörande budbilar för e-handelsleveranser.

Google och Amazon hoppas kunna leverera med drönare inom en inte alltför avlägsen framtid, och sökjätten fick nyligen tillstånd att testa förarlösa farkoster utom synhåll på utvalda platser. Men med tanke på det hårda regelverket som finns idag, så kan markbundna förarlösa farkoster ligga närmare till hands.

Och det här är något som Google också ska jobba på, och då inte i paketrobot-form, utan med hjälp av förarlösa leveransbilar. Enligt QZ.com har sökjätten nu även tilldelats ett patent på vad man kallar en ”autonom leveransplattform” för budbilar.

Annons

Låsa upp skåp med kod

I patentansökan står det att bilarna kommer att utrustas med ett antal skåp som kan låsas upp av mottagaren med hjälp av ett kreditkort, en PIN-kod eller NFC-läsare. När paketet är avlämnat fortsätter bilen vidare till nästa avlämningsställe, eller återvänder till depån för att hämta upp fler paket.

Mycket mer än så avslöjar inte Google men det låter inte som ren science fiction. Självkörande bilar är något som allt fler biltillverkare jobbar på och Google har sedan tidigare testat självkörande bilar på egen hand i tre amerikanska städer.

Annons