Googles drönare får tillstånd att leverera i USA

Sökjättens förarlösa farkoster ska testas utom synhåll på utvalda platser.

I förra veckan stod det klart att Amazon verkar ha tröttnat på att vänta ut de amerikanska myndigheterna för att få tillstånd att leverera med drönare. E-handlaren hade istället korsat Atlanten och inlett ett samarbete med Storbritannien.

Kanske var det Amazons utlandssamarbete som fick effekt på hemmaplan för nu har konkurrenten Google fått tillstånd att testflyga med drönare på särskilda platser i USA. Testerna omfattar transporter av paket och får till skillnad från tidigare äga rum utom synhåll. Anledningen till helomvändningen ska vara att Vita huset vill ta initiativ för att utveckla drönarindustrin, rapporterar flera amerikanska medier.

Annons

Tre delstater får blodleverans

Det är oklart när e-handelsjättarnas mål - leveranser med drönare i större skala - kan bli verklighet. Men i går presenterades planer på att leverera medicin och blod med drönare i delstaterna Washington, Nevada och Maryland av samma företag, Zipline, som sedan en månad tillbaka gör samma sak i Rwanda. Företagets grundare hoppas kunna expandera sin verksamhet, som han menar gör stor skillnad för jämlikheten i vården på de platser där systemet finns.

- Folk tror att det här är omöjligt och helt galet. Sanningen är att det är fullt möjligt och betydligt enklare än mycket annat, säger Keller Rinaudo, grundare och VD för Zipline.

Googles drönartester kommer att ske på sex utvalda platser som ska godkännas av The Federal Aviation Administration, USA:s motsvarighet till Luftfartsverket.

Annons