Googles robotar kan bemanna framtidens lager

Ett av Googles företag har tillverkat en robot som bland annat kan lyfta tunga saker från hyllor.

Det Google-ägda företaget Boston Dynamics har utvecklat en robot som bland annat klarar av att öppna dörrar, lyfta tunga saker och ställa sig upp när den har trillat omkull, rapporterar SVT Nyheter.

Roboten, som fått namnet "Atlas, The next Generation", är ungefär 175 cm lång och påminner om en människa i uppbyggnad och rörelsemönster. I en video från företaget framgår det att Atlas kan lyfta lådor och resa sig upp när den trillar. Med tanke på lyftkapaciteten är det inte omöjligt att Atlas eller liknande robotar skulle kunna användas för vissa sorters lagerarbete i framtiden.

Annons

- Dessa typer av robotar som klarar av att stå och gå kan användas i till exempel räddningsinsatser men även för att ersätta enklare jobb, säger Petter Ögren, som forskar i robotik på KTH, till SVT.

Klumpig men billig

2014 gjorde Reforminstitutet en rapport på uppdrag av Stiftelsen för strategisk forskning en rapport som kom fram till samma slutsats. Författarna till rapporten uppskattade att upp emot hälften av de svenska jobben på sikt kunde tas över av robotar. Detaljhandeln ansågs då vara ett av de områden som skulle bli särskilt aktuella för robotarnas intåg.

Men för att det ska bli aktuellt med robotar inom till exempel e-handeln behöver de få bättre intelligens och finmotorik, tror Petter Ögren.

- Robotarnas främsta fördel är att de är billigare än människor. En robot är rätt så klumpig och klarar inte av att till exempel klippa gräs bättre än en människa men den gör det till en billigare kostnad.

Annons