Googles två nya spännande tekniker för e-handel

Under förra veckans utvecklarkonferens bjöds det på flera e-handelsinnovationer.

Googles utvecklarkonferens gick av stapeln i slutet av förra veckan. Två dagar av nörderi kring Googles olika tjänster och nyheterna som lanserades är många. Konferensen fokuserar nämligen på framtiden och kommande nyheter ifrån Google som utvecklare bör ha koll på.

Två saker stod ut för oss, Project Tango och Instant Apps. Den senare har potentialen att förändra hur vi ser på mobila appar och kanske förändra hela den mobila webben. Project Tango är lite längre in i framtiden men redan nu filar man på funktioner för att förbättra e-handeln.

Annons

Låt oss börja med att titta på Project Tango. Det har som mål att kartlägga användarens omgivning i 3D. För att göra detta har man utrustat en surfplatta med olika sensorer som tillsammans med smart mjukvara snabbt kan skapa en 3D-representation av rummet man befinner sig i.

Packa upp virtuella varor

Under Googles utvecklarkonferens visade man upp ett exempel där tekniken kunde användas för att sälja möbler. Användaren kan med Tango klicka på en möbel i en nätbutik för att sedan packa upp en virtuell variant i sitt eget hem.

Liknande saker har gjorts tidigare men skillnaden nu ska vara att produkten är i rätt dimensioner och kan placeras ganska exakt i rummet. När användaren sedan är nöjd med hur det ser ut kan denne direkt klicka på köpknappen för att beställa varan. Google hoppas med tekniken minska e-handlarnas returer och andra problem som kan uppstå när kunden inte kan se varan i sitt hem innan beställning.

Google visar möbelhandel med Tango:

Tekniken bakom Project Tango ska integreras i konsumentprodukter framöver men det kan nog ta ett tag innan det vi ser ovan blir hur man handlar möbler på nätet.

Googles andra e-handelsinnovation Android Instant Apps kommer dock att se dagens ljus senare i år. Instant Apps gör att användare slipper installera hundratals olika mobila appar.

Även om de flesta företag har insett att det är enklare, och billigare, att erbjuda en resonsiv sida än en mobil applikation, så satsar stora företag också ofta på en app.

Orka installera en app för parkering

Men att få kunderna att installera en ny applikation blir allt svårare då man förstås inte kan ha hundratals appar för varenda butik man kan tänkas behöva beställa ifrån. Eller tjänster för den delen och Google nämner en parkeringsapp som ett bra exempel.

Annons

Android Instant Apps ska lösa problematiken på ett mycket smart sätt. Användare slipper helt enkelt att installera apparna. Söker du efter en vara på Google, och har en Android-telefon, kan du nu få en länk direkt in i en app, exempelvis fotobutiken B&H.

Hur du kan app-handla utan mobilappen:

Google laddar endast de delarna av appen som behövs för att visa produktsidan och därmed ska laddtiden vara mycket snabb, i princip som en vanlig hemsida.

Denna nya teknik för att slippa installera appar gör förstås apparna mer attraktiva. Det är samtidigt ett sätt att locka kunderna till att faktiskt installera appen om de är nöjda med upplevelsen.

Betala in-app utan appen

Instant Apps fungerar precis som en vanlig app och integrerade betalsätt som Android Pay fungerar som om användaren haft den installerad på sin telefon. Det ska även vara enkelt att installera appen när man "testat" den live via Instant Apps.

Med över en miljard Android-användare världen över kan Instant Apps potentiellt ha en signifikant påverkan på den mobila webben och mobilapparnas betydelse för den. Instant Apps testas just nu hos utvalda e-handlare i USA och ska rullas ut bredare under året.

Annons