Hotfullt under Blocketaffär – man sköts ihjäl av polis

En Blocketaffär i Stockholm slutade i tragedi.

En man i 40-årsåldern sköts i onsdags ihjäl av polis i Viksjö norr om Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha varit i färd med att genomföra en Blocketaffär när händelsen inträffade. Nu ska både mannens och polisens agerande utredas.

- Det har varit fråga om en affär via Blocket där han träffat några personer och betett sig hotfullt mot dem, säger Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, som leder internutredningen mot poliserna som sköt.

Annons

Enligt vittnen ska mannen ha varit beväpnad när han mötte upp personerna som skulle köpa hans mobiltelefon. När poliser kom till platsen betedde han sig hotfullt även mot dem, varpå polisen avlossade flera skott mot mannen som senare förklarades död på sjukhus.

Har infört säkra e-handelszoner 

Att affärer mellan privatpersoner kan gå snett när köpare och säljare lämnar nätets trygghet för att mötas i verkligheten, är polisen i USA väl medveten om. I flera amerikanska städer finns numera så kallade safety zones där transaktioner ska kunna ske under säkrare förhållanden. Den misslyckade Blocketaffären ska ha skett utomhus men nära den numera avlidne säljarens hem.

40-åringen i Stockholm, som ska ha haft licens för minst en pistol, är för närvarande misstänkt för grovt olaga hot. Enligt Aftonbladet finns det inga uppgifter om att han ska ha avlossat några skott. En vän beskriver honom som “en helt vanlig familjefar” och “väldigt säkerhetsmedveten”.

– Vi är chockade allihopa, han var en fin kille. Någonting har hänt, vad vet vi inte, men jag vill inte att hans barn ska läsa om att det varit en kriminell eller hotfull person. Det här är en katastrof, säger vännen.

Annons