ID-stöld för 6 miljarder: ”Vanligt i samband med näthandel”

Antalet anmälningar om ID-kapningar ökade med 18 procent förra året.

Att det gäller att ha koll på hur ens personuppgifter används på nätet är nog de flesta medvetna om vid det här laget. Men trots det verkar antalet personer som drabbats av ID-stölder hela tiden öka. Under 2016 anmäldes nära 122 000 fall av ID-kapningar till polisen i Sverige, vilket är en ökning på 18 procent jämfört med året innan, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Företaget pekar ut den växande e-handeln som en anledning till de dystra siffrorna.

Annons

- ID-kapningar är fortfarande vanligast i samband med näthandel, därefter är det vanligt i samband med köp av telefonabonnemang och köp via postorder. Enligt UCs statistik ser vi även en ökning i antal ID-kapningar i samband med att någon har ansökt om ett lån i den utsatta personens namn, skriver företaget i ett pressmeddelande.

"En dyster trend att följa" 

Totalt stod 2016 års ID-kapningar för ett värde av 6,3 miljarder kronor. Beloppet är 14 procent högre än året innan, även om snittbeloppet för en ID-kapning ska ha minskat från 65 000 till 52 000 kronor.

Enligt en bedrägeriundersökning som UC själva har gjort uppger sex av tio personer att de har drabbats av identitetsstöld vid mer än ett tillfälle, och varannan av de som drabbats uppger att de inte märkte något förrän de hittade en kopia av en kreditupplysning i brevlådan.

- Det är en dyster trend att följa. Utvecklingen går i fel riktning, och trots att vi och Polisen aktivt arbetar för att belysa en bred allmänhet om detta samhällsproblem är det svårt att få bukt med detta, kommenterar Siri Bengtsson, affärsområdeschef för UC Privattjänster.

Annons