IKEA planerar ny e-handel – vill vara som Zalando

"Handlar om att forma sitt eget öde".

Ikea planerade under 2017 att kanske försöka sälja sina produkter på andra e-handelssidor. Då spekulerades det kring vilka sajter Ikea hade i sikte, bland annat nämndes Alibaba och Amazon.

LÄS ÄVEN: IKEA kan börja sälja möbler via Alibaba och Amazon

Annons

Nu rapporterar Financial Times att Ikea planerar att lansera en egen e-handelsplattform för möbler, dock inte bara för sitt eget sortimentet utan även för konkurrerande aktörer. Samtidigt ska de även testa att sälja sina produkter på andra marknadsplatser som Alibaba och Amazon, berättar Torbjörn Lööf som är vd för Inter Ikea.

- Vilka är möjligheterna mellan de stora dominerande globala plattformarna och företagets egna hemsida? Jag tror det finns massvis av möjligheter. Se på Zalando, de är en plattform för mode och kläder, jag tycker det är ett väldigt spännande område att utforska, säger Torbjörn Lööf till Financial Times.

Lööf understryker dock att Ikea ännu inte har varit i förhandlingar med några möbelkonkurrenter, men att de är redo att ta upp diskussionerna om hur en mer branschspecifik plattform ska utformas.

- Det handlar om att forma sitt eget öde. Jag tror att vi inom de närmaste fem, tio åren kommer kunna se resultatet av det vi pratar om idag, en e-handelsplattforms utveckling, säger Torbjörn Lööf.

I dagsläget är Ikea i en utforskande fas och genomgår några av de största förändringarna i sin historia. Möbeljätten testar allt från möbeluthyrning till att öppna mindre butiker i stadskärnor och nu att sälja på tredjepartswebbsidor samt tittar på en lansering av en egen Zalando-liknande e-möbelhandel.

Annons