IKEA stoppar nytt varuhus på grund av e-handeln

Slutet för jättebutikerna?

IKEA i Danmark meddelar idag att företaget har pausat bygget och öppningen av ett nytt varuhus på 55 000 kvadratmeter i Esbjerg. Anledningen är inget man hymlar med utan det är konsumenternas skifte mot e-handel som legat bakom beslutet.

- Vi lever i en värld där allt blir mer digitalt - även våra köpvanor. Vi kan se att fler och fler danskar handlar online hellre än i de fysiska butikerna. Det är en utveckling som vi måste ta på allvar. Det är vår ambition att bygga nya varuhus som säkerställer att vi möter våra kunders behov och ger dem den bästa möjliga IKEA-upplevelsen i framtiden. Därför jobbar vi med att klargöra hur kundmötet kommer att se ut i framtiden och det har också inverkan på våra planer i Esbjerg, förklarar Anders Lyhne Nordtorp, expansionschef på IKEA Danmark.

Annons

"Som har framtiden för sig"

Det planerade varuhuset ingår alltså inte i möbeljättens vision för framtidens varuhus. IKEA meddelar samtidigt att de för närvarande inte kan meddela en ny tidshorisont för byggandet av IKEA Esbjerg. Varuhuset är alltså lagt på is, och kommer förmodligen aldrig att se dagens ljus så som det är planerat idag.

- När vi väl kommer till Esbjerg måste det vara i rätt format så att vi bygger ett varuhus som har framtiden för sig, säger Anders Lyhne Nordtorp.

Annons