Intrång: Nära 50 000 konton läckta hos Prisjakt

Inga lösenord sägs vara på vift - men drabbade uppmanas byta.

Prisjämförelsetjänsten Prisjakt har blivit utsatt för ett intrång. Under dagen har många av tjänstens användare fått ett mail som varnar för att deras e-postadress kan vara ute på vift.

Enligt Prisjakt handlar det om 48 023 e-postadresser samt deras användarnamn. Några lösenord ska dock inte ha läckt ut enligt företaget men för säkerhets skull ber de användarna att byta lösenord. Utöver e-postadresserna ska även personligt information som personnummer läckt ut via Prisjakts avdelning MinHembio.

Annons

- Det handlar även om 500 postadresser och personnummer knutna till MinHembio-användare som köpt bland annat t-shirts och muggar i forumets medlemsbutik, meddelar Prisjakt.

Flera tusen konton kan låta mycket men faktum är att Prisjakt har flera hundra tusen medlemmar. Prisjakt konstaterar därmed att "de flesta användare berörs alltså inte alls".

Källan till läckan sägs vara en Prisjakt-medarbetares konto:

- En medarbetares konto har kommit på villovägar och uppenbarligen hamnat i orätta händer. Vi utreder det inträffade närmare och har även vidtagit nödvändiga säkerhetsåtgärder för att ytterligare stärka vår säkerhet, säger Maria Hall, teknikchef på Prisjakt.

"Ser allvarligt på det inträffade"

Inget ska alltså tyda på att några lösenord är på vift, enligt Prisjakt, och företaget intygar även att lösenorden inte lagras i klartext.

- Det är beklagligt när sådant här inträffar, både för våra användare och för oss som bolag. Vår användar- och IT-säkerhet är prioriterad och vi utvecklar och förbättrar ständigt. Vi ser allvarligt på det inträffade och har som sagt vidtagit nödvändiga åtgärder, säger Maria Hall.

Intrånget upptäcktes i förra veckan och Prisjakt har polisanmält händelsen. Alla som är bland de drabbade ska ha fått ett mail av Prisjakt om att deras adress är en av de som läckt ut.

Annons
Annons