Jätteproblemet med falska order leder till stämning

5000 recensenter fanns till försäljning.

Falska recensioner är ett stort problem för stora e-handlare med marknadsplatser.

Amazon började stämma sajter som säljer recensioner redan 2015. Då förklarade e-handlaren att dessa falska recensioner hotar att underminera förtroendet för hela marknadsplatsen.

Annons
Annons

Nu hakar Alibaba på och stämmer sajten Shatui.com som erbjudit säljare att köpa recensioner. Enligt Bloomberg ska sajten ha listat 5000 recensenter vars tjänster man kunnat köpa.

Vill utrota brushing

Alibaba har varit utsatta i ännu större utsträckning än Amazon och i Kina pratar man ofta om brushing. Brushing innebär att någon beställer en vara, som inte alltid skickas ut, men där slutresultatet oftast är en högst positiv recension på en stor nätmarknadsplats som exempelvis Alibaba.

- Alibaba var inte lika hårda mot brushing före sin börsnotering, men har verkligen gått hårt åt metoden under det senaste året, säger Ray Zhao, en Shenzhen-baserad analytiker, till Bloomberg.

Som vi vet sedan tidigare jobbar Alibaba nu med att fila på sitt rykte. De har tagit flera steg mot att rensa ut piratkopior på sin sajt och nu stämmer man alltså sajter som säljer recensioner.

Sajten redan nerlagd

Alibaba kräver över 300 000 dollar i sin stämning. Sajten är dock redan nerlagd och vidarebefordrar besökarna till en e-handel istället.

Shatui jobbade primärt med brushing och att lura Alibabas marknadsplats Taobao att köp hade genomförts. De är dock långt ifrån ensamma och Alibaba kommer förmodligen fortsätta att försöka plocka bort dessa aktörer från nätet, precis som sin amerikanska konkurrent Amazon.

Den 15 mars 2015 lagstadgade Kina så att brushing blev olagligt, vilket säger en del om vidden av problemet.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!