Kickstarter-kyl säljs på Amazon innan backare fått den

Coolest, företaget bakom en av Kickstarters mest lyckade kampanjer, säljer nu sin kylväska på Amazon för att få in tillräckligt med pengar för att fortsätta produktionen.

Det amerikanska och numera globala fenomenet Kickstarter, som lanserades i Sverige hösten 2014, kan vara ett bra sätt att nå ut med en ny produkt eller affärsidé. Men även om man lyckas dra in gott om flis, är succén inte given.

Något som Coolest, företaget bakom den smarta kylväskan Coolest Cooler, fått erfara. Kampanjen lanserades i juli 2014 och drog in mer än 13 miljoner dollar, och blev då den mest framgångsrika kampanjen dittills på Kickstarter.

Annons

Den smarta kylväskan är fulladdad med bland annat bluetooth, ficklampa, flasköppnare, usb-laddare, högtalare och drinkmixer, men trots en välfylld skattkista har man ännu inte lyckats skicka ut kylväskor till alla sina backare skriver The Verge.

Det ursprungliga leveransdatumet var satt till februari 2015 men på grund av den stora efterfrågan, samt att man stoppade in lite extra funktioner, var man tvungen att skjuta fram leveransen till juli samma år.

Sista leveransen i april 2016

Sedan dess har man skickat ut tiotusentals enheter men många backare väntar fortfarande på sina kylväskor. Och nu har man stött på ytterligare problem. Förutom att leverantören som tillverkar motorn till drinkmixern strejkar, så har pengarna som man drog in på Kickstarter tagit slut.

Något som nu tvingar företaget att sälja en del av de kylväskor man har på lager på Amazon för att få in tillräckligt med pengar för att fortsätta produktionen. Detta har självklart retat upp ursprungliga backare som ännu inte fått sin kylväska.

Coolest säger att oväntade fraktkostnader ligger bakom en stor del av pengabristen men man ska även ha lagt drygt 2 miljoner dollar på att utveckla sin design och konstruktion. Samt att Kickstarter tog sin del av kakan, cirka 1 miljon dollar.

Företaget påpekar även att man på daglig basis kommer att fortsätta att skicka ut kylväskor till backare även om den samtidigt kommer att säljas till fullpris på Amazon. Coolest säger också att man planerar att leverera den sista kylväskan senast i april 2016.

Annons