Kineser vill bygga Nordens största containerhamn i Västsverige

Kinaposten kan vinna nya vägar om förslaget blir verklighet.

Ett kinesiskt företag, Hongkon-baserade The Sunbase Group, har lämnat in ett förslag till Lysekils kommun. Där presenterar företaget sina planer främst för området Brofjorden. Tanken är att Nordens största containerhamn ska byggas i hamnen, vilket ska möjliggöra för kinesiska fartyg att ta in stora containerfartyg i Västsverige.

Dessa ska sedan till viss del transporteras vidare till andra, mindre, hamnar runt om i Norden. Förslaget inkom till kommunen redan i november, och uppmärksammades då i flera lokala medier. Det tycks dock vara först nyligen som saken nådde riksmedia. 

Annons

Djuphamn och logistikcenter

Ehandel.se har begärt ut de aktuella handlingarna i fallet från Lysekils kommun och kommunen sammanfattar i dessa syftet med förslaget såhär:

- Projektet handlar bland annat om är att leda om containerfartyg från Asien till en ny djuphamn i Brofjorden, bygga ut hamnen vid Grötö för omlastning av mindre fartyg, samt för kryssningsfartyg. Vidare föreslås etablering av logistikcenter och industriverksamheter i Lyse.

Ska avlasta Göteborgs hamn

The Sunbase Group beskriver själva i en presentation av förslaget att tanken är att den nya hamnen ska bli “en betydande hub” samt präglas av “en hög grad av automation”. Att de väljer just Lysekils hamnområde för den tilltänkta satsningen, uppger de beror på att hamnen uppges vara “den klart bäst placerade hamnen i Västsverige”.

Om kineserna får som de vill så kommer alltså en ny djuphamn, alltså containerhamnen, att byggas i Brofjorden. Samtidigt vill man expandera Lysekils befintliga hamn, inklusive lager och ett bygge av en ny hamn för kryssningsfartyg. Man vill även bygga ett industriområde med ett helt nytt logistikcenter samt utöka vägnätet i området och förstärka järnvägsnätet. Det hela tycks alltså bland annat vara ett resultat av den kraftigt ökande mängden e-handelspost från Kina till Sverige, men enligt förslaget också av problemen i Göteborgs hamn, som bland annat lett till upprepade strejker bland hamnarbetarna.

LÄS ÄVEN:

Oro i e-handeln efter storkonflikten i Göteborgs hamn
Efter strejken: “Konsekvenserna för svensk handel är stora”

200 miljarder i potten

Enligt The Sunbase Group vill man även bygga ett helt nytt område i anslutning till hamnen, vilket uppges kunna resultera i nyetableringar av allt från Michelin-krogar till hälsocenter i området. Och om man får tro det kinesiska företaget så saknas inte pengar - enligt presentationen ska företaget ha tillgångar på 200 miljarder Hongkong-dollar, vilket motsvarar ungefär lika mycket i svenska kronor.

Lokal namninsamling för att värna miljön

Lyskils kommun skriver att de är positiva till förslaget, men vill ha mer information av Sunbase gällande bland annat möjligheten till arbetstillfällen och hur många och hur stora fartyg som kan väntas trafikera den nya hamnen om den byggs.

Annons

Alla är dock inte lika positiva. Boende i området befarar att den nya hamnen kommer att påverka den nuvarande naturen i området negativt och de har nu tagit initativ till en namninsamling emot förslaget som ska ha fått tusentals namnunderskrifter. Enligt förslaget uppges hamnen dock vara tänkt att bli "den mest moderna och miljövänliga hamnen i Europa".

Ehandel.se söker nu både Lysekils kommun samt Sunbase Group’s svenska samarbetspartners för en kommentar.

Annons