Klarna fyller på fickorna – lånar 300 miljoner kronor

Betalbolaget tar in 300 miljoner kronor i form av företagsobligationer för att slippa späda ut ägandet.

Klarna, som under 2015 ökade sin omsättning med 27 procent till 2,8 miljarder, har sedan starten tagit in över 2 miljarder svenska kronor. Nu plockar betalbolaget in ytterligare 300 miljoner, men för att "diversifiera" bolagets finansieringskällor väljer Klarna att låna pengarna, rapporterar Di Digital.

Klarna bytte nyligen företagsform från privat till publikt bolag, en förutsättning för att kunna ge ut företagsobligationer. En lösning som innebär att bolaget slipper ge bort fler ägarandelar.

Annons

– Det här är ett effektivt sätt för oss att slippa göra en nyemission. Det är en kapitalform som möter de kraven som vi har på oss och gör det på ett kostnadseffektivt sätt, säger Klarnas finanschef, Hannes Wadell.

Ingen börsnotering på gång

Di Digital har inga uppgifter om vem som har köpt obligationer men enligt Hannes Wadell handlar det om "stora nordiska obligationsinvesterare". Att Klarna ändrat bolagsstatus från privat till publikt bolag innebär dock inte att man har några planer på en börsnotering.

– Det är helt orelaterat till en börsnotering. En börsnotering är inte aktuell i nuläget utan anledningen till att vi går från privat till publikt bolag är för att kunna göra den här skuldkapitalmarknaden tillgänglig för oss, säger Hannes Wadell.

Annons