Klarna omsätter 2,8 miljarder och ska dubbla tillväxten

Det svenska betalbolaget ska nu öka tillväxttakten och få fart på USA.

I en intervju med Reuters avslöjar Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, att betalbolaget omsatte 2,8 miljarder kronor under 2015. En tillväxt med 27 procent jämfört med 2014 då intäkterna landade på 2,2 miljarder kronor.

Väldigt bra lönsamhet

Den starkaste utvecklingen ska Klarna känna av i Norden och på de tysktalande marknaderna i Europa. Hur vinsten ser ut kommenterar Sebastian Siemiatkowski endast med att lönsamheten ska vara "väldigt, väldigt bra".

Annons

Som vi rapporterat om flera gånger tidigare jobbar nu Klarna med att få fotfäste i USA. Företaget har hittills sett en positiv utveckling på andra sidan Atlanten men medger att USA inte kommer att bidra nämnvärt till tillväxten under 2016. Först i slutet av året och under 2017 väntar man att USA kan ge betalbolaget en skjuts framåt.

"En unik kombination av saker"

Konkurrensen är förstås mördande i USA med konkurrenter som PayPal för att bara nämna en. Analytiker verkar dock ge Klarna en edge med tanke på att de betalar handlarna direkt och deras unika sätt att utvärdera kundernas betalförmåga direkt vid köpet.

- Jag tror inte att Klarna är helt unikt, men de har en unik kombination av saker. Ingen har satt ihop dem på samma sätt tidigare, säger Jacob Morgan, analytiker på Forrester.

Om allt går som planerat räknar Sebastian Siemiatkowski att man kommer se en tillväxt på 40 procent under 2016.

- Vi ökar nu tempot i tillväxt. I år kommer vi att lägga till nästan 10 procentenheter till våra tillväxttakt. Och i absoluta termer kommer vi förmodligen fördubbla vår tillväxt, säger Sebastian Siemiatkowski till Reuters.

Annons