Klarna utmanar storbankerna med sparkonton och betalkort

Betalbolagets planer börjar klarna, företaget siktar på att bli knutpunkten i den digitala bankvärlden.

Klarna, en av Sveriges ledande betalleverantörer, lämnade tidigare i höst in en ansökan om banktillstånd till Finansinspektionen. Man ville då inte ge några djupare kommentarer i ärendet men nu står det klart att betalningsbolaget siktar på att bli en utmanare till storbankerna.

Klarna räknar med att det kommer dröja minst ett och ett halvt år innan pappersarbetet är i ordning men enligt Dagens industri planerar Klarna att utvidga verksamheten med såväl sparkonton som betalkort till sina kunder, samt direktbetalningar för privatkunder.

Annons

– Idag bygger vår tjänst på att du handlar nu och betalar senare. Med ett banktillstånd kan vi även erbjuda förskottsbetalningar och konton att hålla kundernas pengar på. Vi kan ge dig möjligheten att ha dina pengar hos Klarna, säger Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski i en intervju med Dagens industri.

Ser sig inte som en direkt konkurrent

Redan idag kan Klarna erbjuda sparkonton, men det sker i samarbete med nätbanken Avanza. Ett banktillstånd skulle göra det möjligt för bolaget att sköta dem i egen regi.

– Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto för att betala dina räkningar. Att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på, säger Siemiatkowski.

Satsningen innebär att Klarna närmar sig storbankernas erbjudanden på privatmarknaden men Klarna vill hellre se sig som en knutpunkt i den digitala bankvärlden, än som en direkt konkurrent till det traditionella bankväsendet.

– Klarnas primära ambition är att bli en global lösning för betalningar, inte en nordisk bank. Jag har väldigt svårt att tro att Klarna någonsin kommer erbjuda bostadslån. Snarare tror vi att bankvärlden rör sig mot betydligt fler nischaktörer som är duktiga inom sitt specifika område, säger Sebastian Siemiatkowski.

Annons