Exklusivt: Klarnas svar på Swish når 1 miljon kunder

Nära 3000 nätbutiker har tagit emot Klarna Direkt-betalningar sedan lanseringen.

Betalmetoden Klarna Direkt lanserades tidigare i år och var ett svar på Swishs framgångar och kundernas förkärlek till Mobilt BankID. Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, förklarade även hur Klarna Direkt var enklare att använda än Swish för e-handel.

Nu meddelar betalleverantören att 1 miljon konsumenter kan använda Klarna Direkt.

Annons

- Ja, vi har precis kommit över en miljon. Så vi är förstås glada, säger David Fock, produktchef på Klarna.

En utveckling som också är ett bra betyg för Klarnas portal Mitt Klarna då det är där man gör kopplingen till sin bank som möjliggör att betala fakturor med ett klick och att använda Klarna Direkt i nätbutiker. Klarna Direkt läggs till i Klarnas kassa, KCO, för de kunder som aktiverat denna koppling.

Detta krav på att vara "Mitt Klarna-kund" för att använda Klarna Direkt kommer dock försvinna inom kort när man lanserar betalmetoden på bred front. Då kommer konsumenterna att kunna använda Klarna Direkt i nätbutiker utan tidigare koppling till banken.

- Det kommer att ske när som helst, vi håller på att testa det just nu.  

Då kommer kunder som tidigare aktiverat Klarna Direkt via Mitt Klarna att få tillgång till en köpknapp direkt i checkouten. Kunder som inte har använt tjänsten tidigare får vid första tillfället registrera sig med Mobilt BankID.

- När man väl gjort det en gång kommer Klarna Direkt i fortsättningen att finnas i checkouten. Då kan man välja att betala direkt eller lite senare, vi märker att en del kunder gärna betalar lite senare. Det beror på vad man handlar, förklarar David Fock.

Som vi har berättat tidigare är Klarnas plan att också integrera Swish i sin checkout. Det ska enligt David Fock ske inom "en snar framtid".

Kan vi skriva "om några veckor"?

Annons

- Nej, skriv "under sommaren", säger David Fock. 

Varför ska ni integrera Swish när det nu går så bra för Klarna Direkt?

- Vi försöker att se det från användarnas sida och ge dem flera alternativ. Swish är en populär metod för att föra över pengar från person till person. Samtidigt är Klarna Direkt också en trevlig betalmetod. Vi vill låta kunderna välja. 

På tre månader har Klarna Direkt-köp genomförts i strax under 3000 svenska nätbutiker, berättar Klarna för Ehandel.se. Klarna Direkt har redan etablerat sig som det enskilt mest populära betalsättet för de användare som föredrar att betala direkt, alltså inte via faktura efter köpet.

Annons