Logistikföretag lanserar brevlådan 2.0

Kan bli lösningen på obevakade hemleveranser.

Idag lanserar logistikföretaget Nowaste Logistics sin egen lösning på ett välbekant problem: Obevakade hemleveranser. Den har fått namnet E-Drop och beskrivs som "en brevlåda 2.0".

Lanseringen sker på e-handelsmässan Ecommerce Shop Tech i Kista, som inleds idag, och enligt Nowaste är den nya leveransprodukten en smart brevlåda som är isolerad och har inbyggd både kyld och varm förvaring samt brev- och tidningsfack. Den uppges även vara inbrottssäker och ska kunna skydda varorna från väder och vind. Tanken är förstås att många olika sorters varor ska kunna levereras i boxen och en prototyp presenteras nu på mässan. 

Annons

Mobilt uppkopplad med egen mjukvara

Eftersom boxen placeras utanför bostaden, är tanken att ägaren som väntar på sitt paket aldrig ska behöva släppa in någon i sitt hem. Boxen är även uppkopplad mot det mobila nätverket och E-Drop har fått en egen mjukvara, med vilken privatpersoner, transportörer och e-handelsföretag kan sköta kommunikationen sinsemellan.

- Genom att erbjuda detta som leveransalternativ möjliggör e-handlaren inte bara en obevakad hemleverans med valfri transportör, utan även stora besparingar i distributionsledet. Leveranserna kan ske när som helst på dygnet och således blir det möjligt att planera och ruttoptimera leveransscheman, vilket gör att bommade körningar blir ett minne blott, skriver Nowaste till Ehandel.se.

Kan ge gästaccess via app

Applikationen som binder samman handlare, konsumenter och transportörer är en applikation baserad på Microsoft Windows IoT och den mobila applikationen är utvecklad med Microsoft Xamarin Forms. Båda är i sin tur uppkopplade mot molnlösningen Microsoft Azure.

Appen kommer att vara gratis och finnas tillgänglig för konsumenterna både i Appstore och i Google Play och när man laddat ner denna så registrerar man sig själv och boxens id. På så sätt kan man lätt få information om exempelvis när varan är levererad i boxen. Via appen ska man även kunna ge någon annan en gästaccess, så att exempelvis även andra privatpersoner kan motta leveranser i boxen.

Oavsett om man bor i villa eller flerbostadshus, ska man kunna använda E-drop och Nowaste söker nu efter samarbetspartners som vill vara med och installera den nya leveranslösningen i ett antal bostadsområden runt om i Sverige.

Annons